Κλιματική αλλαγή: 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε κίνδυνο
NewsroomΣύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας, οι άνθρωποι που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την τήξη των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας θα είναι τριπλάσιος από τον αριθμό που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα «Nature Communications», μέχρι το 2050 οι πλημμύρες θα χτυπούν κάθε έτος περιοχές ανά τον κόσμο αν δεν γίνουν εκτεταμένες μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα και αν δεν παρθούν μέτρα για την προστασία των ακτών και τη διάβρωση των εδαφών. Mάλιστα, ο αριθμός των ανθρώπων που αναμένεται να επηρεαστούν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια - πολύ μεγαλύτερος από τα 80 εκατομμύρια της προηγούμενης εκτίμησης.
Στη μελέτη, οι ερευνητές, καταπώς υποστήριξαν, δεν χρησιμοποίησαν δορυφόρους, αλλά την τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που οδήγησε σε ακριβέστερα και πιο σαφή συμπεράσματα.
Μάλιστα, οι επιστήμονες δηλώνουν σοκαρισμένοι: «Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς πόλεις, οικονομίες, ακτές και ολόκληρες περιοχές του κόσμου», συμπληρώνοντας: «Όσο η στάθμη του νερού καλύπτει το έδαφος στο οποίο κατοικούν άνθρωποι, τα κράτη θα πρέπει να διερωτηθούν κατά πόσο έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να αντεπεξέλθουν σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται».
Πάντως, οι πλέον ανησυχητικές προβλέψεις αφορούν την Ασία, με την την προοπτική των ετησίων πλημμυρών μέσα στα επόμενα 30 χρόνια να είναι οκτώ φορές πιο πιθανή στην Ινδία, επτά φορές στην Κίνα και 12 φορές στην Ταϊλάνδη και στην Κίνα.
Ο αντίκτυπος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι ήδη εμφανής στην Ινδονησία, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει επικείμενη μετακίνηση της πρωτεύουσας από την Τζακάρτα, η οποία κινδυνεύει με κατακλυσμό.
Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της έρευνας, Μπέντζαμιν Στράους, «ένα μεγάλο, δυσανάλογο μέρος της ανθρώπινης δραστηριότητας γίνεται επίπεδη γη κοντά στη θάλασσα. Καλύτερα να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για τις σοβαρότατες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».
Τα πράγματα, βέβαια, μπορεί να χειροτερέψουν, καθώς η Συμφωνία των Παρισίων είναι έτοιμη να καταρρεύσει, με τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου -και τις περισσότερο ρυπογόνες- να επιδίδονται σε ένα όργιο κατασπατάλησης πόρων. Σε ένα δυστοπικό σενάριο, πάνω από 640 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να απειλούνται μέχρι το 2100.
Όπως υπογράμμισε ο Στράους, μιλώντας στον «Guardian», είναι αδήριτη η ανάγκη να προστατέψουμε τις ακτές μας, αν θέλουμε να αποφευχθούν η οικονομική ζημία και η κοινωνική αστάθεια, προσθέτοντας: «Παρότι πολλοί περισσότερο κινδυνεύουν, τα οφέλη της δράσης μας θα είναι περισσότερα». Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Παγκόσμια Τράπεζα, χρησιμοποιώντας τα προηγούμενα δεδομένα, εκτιμά ότι το κόστος των οικονομικών επιπτώσεων μέχρι το 2050 θα φτάσει στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια - ποσό που πρέπει να αναθεωρηθεί.
- Μητσοτάκης από Βουδαπέστη για ελληνοτουρκικά: Η κανονικότητα πρέπει να είναι ζητούμενο στις σχέσεις γειτονικών χωρών
- «Υπάρχει ελευθερία για ανόητους στο Χ»: Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στον Έλον Μασκ
- Η μητέρα της Ειρήνης προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να ερευνηθεί ο θάνατος της κόρης της - Ζητεί να συσχετιστούν οι δικογραφίες
- Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019