Γκορμπατσόφ: Ανήσυχος για τις σχέσεις Δύσης- Ρωσίας 30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους
NewsroomΑνήσυχος για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σχέσεις «Ανατολής» και «Δύσης» εμφανίστηκε με γραπτή του δήλωση που έστειλε στο πρακτορείο Reuters με αφορμή την επερχόμενη 30η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου, ο πάλαι ποτέ κραταιός άνδρας της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Επιπλέον ο «Γκόρμπι», όπως έχει μείνει γνωστός στην Ιστορία, με την επιστολή του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευση της Συνθήκης για τον έλεγχο των Πυραύλων Μέσου Βεληνεκούς (INF) και προειδοποίησε ότι θα ήταν καταστροφικό για τον πλανήτη να υψωθούν νέα τείχη μεταξύ της «Δύσης» και της Ρωσίας, είτε αυτά έχουν υλική υπόσταση, είτε είναι «αόρατα».
Ο 88χρονος πρώην γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF υποστηρίζοντας συγκεκριμένα πως «η απόφαση αυτή δεν είναι έργο ενός τρομερού μυαλού», ενώ όπως σημείωσε: «Κάθε τείχος είναι μια προσπάθεια να κλείσει κάποιος τον εαυτό του μακριά από ένα πραγματικό πρόβλημα αποφεύγοντας να το λύσει. Γι’ αυτό είμαι εναντίον οποιουδήποτε τείχους. Και στην Ευρώπη είμαι εναντίον κάθε διαχωριστικής γραμμής ή οποιουδήποτε «Σιδηρούν Παραπετάσματος»».
Βάζοντας τα πράματα στην θέση τους ο Γκορμπατσόφ υποστήριξε μεταξύ άλλων σχετικά με την αντιπαράθεση μεταξύ της «Δύσης» και της Ρωσίας ότι: «Όσο επικίνδυνη κι αν είναι η κατάσταση, δεν πιστεύω ότι ζούμε ξανά έναν Ψυχρό Πόλεμο. Δεν υπάρχει καμία ιδεολογική διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της «Δύσης». Υπάρχουν όμως οικονομικοί δεσμοί, ελευθερία μετακίνησης, επικοινωνία και πολιτισμική σύγκλιση. Έτσι είμαι πεπεισμένος ότι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί».
Με αφορμή την επέτειο από την πτώση του Τείχους ο παλαίμαχος πολιτικός, ο οποίος ακόμα και σήμερα στην Ρωσία θεωρείται από πολλούς ως υπεύθυνος για την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, έκανε και μια μικρή αναδρομή στα γεγονότα της εποχής της κυριαρχίας και στην πιο κρίσιμη στιγμή της υποστηρίζοντας: «Η Ιστορία προχωρούσε με απίστευτη ταχύτητα. Στις πόλεις της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (GDR), ο κόσμος συγκεντρωνόταν στις πλατείες και εξέφραζε τις απόψεις του. Ήταν ξεκάθαρο ότι τα πράγματα κινούνταν προς την επανένωση ταχύτερα από ότι μπορούσε κανείς να προβλέψει. Την εποχή εκείνη συνολικά 380.000 στρατιώτες του στρατού της Σοβιετικής Ένωσης ήταν σταθμευμένοι στην έκταση της GDR. Έλαβαν όμως εντολές να παραμείνουν στους κοιτώνες τους. Ήταν μια απίστευτα πολύπλοκη διαδικασία που όμως υλοποιήθηκε χωρίς αιματοχυσία. Πιστεύω ότι μου αξίζει λίγη αναγνώριση γι’ αυτό». Σημειώνεται ότι ο Γκορμπατσόφ ήταν αυτός που από το 1985 έως και το 1991 είχε λάβει τις αποφάσεις για τις αποχωρήσεις των σοβιετικών στρατευμάτων από μια σειρά από χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης που ανήκαν στο «Ανατολικό μπλοκ» για δεκαετίες. Ήταν επίσης δικιά του η απόφαση να μην «εμπλακεί σε εσωτερικές υποθέσεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας».
- Πώς ο Έλον Μασκ μεταμόρφωσε το «X» σε… πρωτοσέλιδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς: Οι παρεμβάσεις σε εκλογές και οι θεωρίες συνωμοσίας
- Ανησυχητική μελέτη: Σχεδόν το 20% των μαθητών, κινδυνεύει να αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο λειτουργικά αναλφάβητο
- Ο Μπάιντεν τίμησε με Μετάλλιο της Ελευθερίας, τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, τον Μπόνο και άλλους – Ποιος δεν πήγε
- Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο του Τζακ Νίκολσον στην αγκαλιά της κόρης του