BBC: Σύγχρονοι σκλάβοι πωλούνται μέσω Google και Instagram (vid)
NewsroomΓια όσους πιστεύουν ότι η σκλαβιά ανήκει στο μακρινό παρελθόν, η μυστική έρευνα που διεξήγαγε η αραβική έκδοση του BBC έρχεται να ανατρέψει με τον πιο αποκαρδιωτικό τρόπο αυτή την άποψη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, γυναίκες σε χώρες του Κόλπου που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί πέφτουν θύματα trafficking στο Διαδίκτυο, για μερικές χιλιάδες δολάρια, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που οι αγοραπωλησίες αφορούσαν και σε παιδιά.
Οι λεπτομέρειες ανατριχιαστικές. Κάποιες από τις «συναλλαγές» πραγματοποιούνταν στην εφαρμογή Instagram, η οποία ανήκει στο Facebook, με αναρτήσεις που προωθήθηκαν μέσω ειδικών hashtags, ενώ οι διαπραγματεύσεις γίνονταν μέσω προσωπικών μηνυμάτων.
Άλλες περιπτώσεις τέτοιου trafficking έγιναν σε εφαρμογές που παρέχουν τόσο το Playstore της Google όσο και το AppStore της Apple. «Εκείνο που κάνουν, στην ουσία, αυτές οι εταιρείες είναι να προωθούν, μέσω των υπηρεσιών τους, μια διαδικτυακή αγορά σκλάβων» δηλώνει η Urmila Bhoola, ειδική του ΟΗΕ σε θέματα σύγχρονης σκλαβιάς, συμπληρώνοντας: «Αν η Google, η Apple, το Facebook και όποιες άλλες εταιρείες φιλοξενούν εφαρμογές σαν αυτές, πρέπει να λογοδοτήσουν».
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το Facebook δήλωσε ότι έχει αφαιρέσει τα επίμαχα hashtags, ενώ Google και Apple δήλωσαν ότι εργάζονται με app developers για να αποτρέψουν στο εξής οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.
Κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, δύο δημοσιογράφοι του BBC Arabic μετέβησαν στο Κουβέιτ, όπου συστήθηκαν ως νιόπαντρο ζευγάρι το οποίο αναζητά οικιακή βοηθό, πράγμα σύνηθες στη χώρα αν αναλογιστεί κανείς ότι 9 στα 10 σπίτια στο Κουβέιτ έχει τη δική του οικιακή βοηθό.
Οι δημοσιογράφοι ήρθαν σε επαφή με 57 χρήστες τέτοιων εφαρμογών και επισκέφθηκαν μερικές δεκάδες ανθρώπων που προσπάθησαν να τους πουλήσουν τη δική τους οικιακή βοηθό, μέσω της «δημοφιλούς» εφαρμογής 4Sale, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον αγοραστή να κάνει την επιλογή του με βάση τη φυλή, την τιμή κ.ά.
Σχεδόν όλοι τους παραδέχτηκαν την παράνομη κράτηση των διαβατηρίων των γυναικών, τον εγκλεισμό τους στο σπίτι χωρίς κανένα ρεπό και τη μηδενική πρόσβασή τους σε τηλέφωνο.
Οι περισσότεροι «ιδιοκτήτες» των γυναικών παρότρυναν το υποτιθέμενο ζευγάρι να φέρονται και εκείνοι με τον ίδιο τρόπο στις οικιακές βοηθούς. Ένας εξ αυτών, αστυνομικός στο επάγγελμα, τους είπε: «Εμπιστευτείτε με, είναι πολύ καλή και χαμογελαστή. Ακόμη και αν την κρατάς ξύπνια έως τις 5 το πρωί, εκείνη δεν παραπονιέται».
Παράλληλα, έδειξε χωρίς αιδώ ότι αντιμετωπίζει τη γυναίκα ως εμπόρευμα. «Θα δείτε ότι μπορεί κάποιος να αγοράσει μια υπηρέτρια για 2.000 δολάρια και να την πουλήσει 3.300 δολάρια» τους είπε.
«Μια πραγματική κόλαση»
Το ζευγάρι ταξίδεψε στη Γουινέα, χώρα από την οποία κάθε χρόνο εκατοντάδες γυναίκες ξεκινούν ως οικιακές βοηθοί για το Κουβέιτ. Εκεί συνάντησε γυναίκες που έζησαν την «επίγεια κόλαση» του αραβικού κράτους.
«Το Κουβέιτ είναι μια πραγματική κόλαση» είπε μία εξ αυτών, η οποία δηλώνει πως κοιμόταν στον στάβλο με τις αγελάδες, ενώ μια άλλη λέει πως στα σπίτια του Κουβέιτ «δεν υπάρχει ούτε φαγητό, ούτε ύπνος, ούτε τίποτα» για τις οικιακές βοηθούς.
Η έρευνα έφερε στο φως και την προσπάθεια πώλησης μιας ανήλικης, της Fatou, η οποία, τελικά, οδηγήθηκε σε μια υπηρεσία ανηλίκων, ώσπου απελάθηκε. «Μου φώναζαν και με αποκαλούσαν ζώο» δηλώνει η Fatou, η οποία πλέον επέστρεψε στο σχολείο και δηλώνει χαρούμενη.
Η αντίδραση της κυβέρνησης του Κουβέιτ και των τεχνολογικών κολοσσών
Μετά τις αποκαλύψεις, το Κουβέιτ δήλωσε πως έχει «ανοιχτό πόλεμο» με τέτοιες «συμπεριφορές» και σημείωσε πως οι εν λόγω εφαρμογές ελέγχονται αυστηρά, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα αξιόλογο μέτρο σε βάρος τους, όπως επίσης δεν έχει υπάρξει καμία νομική εξέλιξη στην υπόθεση της Fatou.
Από την πλευρά των εφαρμογών, η 4Sale αφαίρεσε το πεδίο «οικιακές βοηθοί». Το Facebook απαγόρευσε το αραβικό hashtag «خادمات للتنازل#», που σημαίνει «υπηρέτριες προς πώληση», ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωσε πως θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.
Η Google δήλωσε «βαθιά προβληματισμένη» από τις εξελίξεις και διευκρίνισε ότι ζήτησε περαιτέρω λεπτομέρειες από το BBC, ώστε να διεξαγάγει σε βάθος έρευνα.
Τέλος, η Apple ανέφερε ότι «απαγόρευσε αυστηρά» την προώθηση εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης παιδιών στις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο AppStore.
Πηγή: BBC
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ