Ρωσία: Κίνδυνος να μην ανανεωθεί η συνθήκη "New START" για τα πυρηνικά
NewsroomΕπικίνδυνα στενεύουν τα περιθώρια για την ανανέωση της ισχύος της μοναδικής εναπομείνασας συνθήκης σχετικά με τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, της περίφημης New START που έχουν υπογράψει ΗΠΑ και Ρωσία, προειδοποιεί η ρωσική πλευρά.
Η συνθήκη εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2021, όμως όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Λεοντίεφ ο χρόνος που απομένει δεν φτάνει για την αντικατάσταση της συμφωνίας από μια νέα ή για την επέκταση της με ένα ολοκληρωμένο κείμενο. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Λεοντίεφ στο Interfax: “Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι με το χρόνο που έχουμε στην διάθεση μας δεν θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε ένα νέο κείμενο που να είναι πλήρες”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία για να εφαρμόσει οποιαδήποτε συμφωνία παράτασης της ισχύος της συνθήκης για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων χρειάζεται περίπου ενάμισι χρόνο, όμως οι συνομιλίες δεν προχωρούν με τον αναμενόμενο ρυθμό κυρίως εξαιτίας των απαιτήσεων που έχει θέσει η πλευρά των ΗΠΑ να συμπεριληφθεί στους υπογράφοντες της οποιαδήποτε συνθήκης περί πυρηνικών και η Κίνα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το θέμα της New START έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει μέσα στο 2020.
Η ανανέωση της New START, η οποία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο χώρες (με τα περισσότερα πυρηνικά όπλα στον πλανήτη) δεν απαιτεί τίποτα παραπάνω από μια διμερή συμφωνία. Επιπλέον ρυθμίζει τον αριθμό των εκτοξευτήρων πυρηνικών πυραύλων, των πυραύλων που μπορούν να αναπτυχθούν σε στεριά και στα υποβρύχια και των βομβαρδιστικών αεροσκαφών που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα. Η New START είχε υπογραφεί το 2010 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον ομόλογο του που τότε ήταν ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
Η τύχη της New START απασχολεί εντονότερα την διεθνή κοινότητα μετά τον Αύγουστο και την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την άλλη σημαντική συνθήκη για τον περιορισμό των βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές την INF. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατάρρευση της INF με το πρόσχημα από πλευράς Τραμπ ότι η Ρωσία την παραβίαζε επί χρόνια έχοντας αναπτύξει νέα όπλα τα οποία η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι ενέπιπταν στις προβλέψεις της συμφωνίας, έχει προκαλέσει τριγμούς στο οικοδόμημα που είχε φτιαχτεί για τον έλεγχο των εξοπλισμών κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και είχε βάλει ένα τέρμα στην κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες