BoE: Η μη συμφωνία για Brexit χειρότερη από οικονομική κρίση
Γιάννης ΠολίτηςΣτο σενάριο που σχεδιάστηκε από την Τράπεζα και ονομάζεται «χειρότερη περίπτωση» το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα μειωνόταν κατά 8%, οι τιμές των κατοικιών θα μειώνονταν κατά 1/3 (30%), η ανεργία θα έφθανε το 7,5%, η στερλίνα θα κατέρρεε 25% σε σχέση με το δολάριο, ο πληθωρισμός θα επιταχυνόταν στο 6,5% ενώ θα υπήρχε και ελεύθερη πτώση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων κατά 48%.
Μια τέτοια πτώση του ΑΕΠ θα ήταν βαθύτερη, από το 6,25% πτώση του ΑΕΠ που σημειώθηκε το 2008/09 και ήταν η πιο σοβαρή από τη δεκαετία του 1920. Η Τράπεζα υπογράμμισε ότι δεν έκανε μία πρόβλεψη για το τι θα συμβεί, αλλά μοντελοποίησε το σενάριο για να είναι σίγουρο ότι ο βρετανικός τραπεζικός τομέας θα ήταν αρκετά ανθεκτικός για να αντισταθεί σε μια τέτοια οικονομική κρίση.
Το εφιαλτικό σενάριο που παρουσιάστηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να προκαλέσει πίεση στους βουλευτές ενόψει της ψηφοφορίας της 11ης Δεκεμβρίου, ενώ αποτελεί και πρόκληση για τους βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit και επιμένουν ότι θα ήταν ανεκτοί σε κάτι τέτοιο.
Η έκθεση αυτή έρχεται ως συνέχεια των αναλύσεων μακροπρόθεσμων οικονομικών σεναρίων της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη και έδειξαν ότι καμία πιθανή συμφωνία Brexit, -ακόμα και αυτή της Τερέζα Μέι- δεν θα ωφελήσει την οικονομία κατά τα επόμενα 15 χρόνια. Στο εφιαλτικό σενάριο της Τράπεζας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετώπιζε ξαφνικά τιμολόγια στις εξαγωγές αγαθών του προς την ΕΕ και πλήθος παρεμβατικών κανονιστικών ελέγχων, με αποτέλεσμα τη «σοβαρή αναστάτωση» στα σύνορα. Επιπλέον το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπαυε αμέσως να καλύπτει τις δεκάδες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, από το Μεξικό προς τη Νότια Κορέα.
Από την άλλη πλευρά ακόμη και σε ένα «διαταραγμένο» σενάριο Brexit που δεν σχετίζεται από το 2019 -όπως διαμορφώθηκε από την Τράπεζα και προβλέπει ότι οι εμπορικές συμφωνίες τρίτων χωρών θα μεταφερθούν και ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν συσφίγγονται τόσο σοβαρά- θα σημειωθεί πτώση του ΑΕΠ κατά 3%, θα υπάρξει πτώση των τιμών των κατοικιών και η ανεργία θα αυξηθεί στο 5,75%. Το παραπάνω γεγονός, από μόνο του θα ήταν μια σοβαρή ύφεση από τα βρετανικά ιστορικά πρότυπα.
Παράλληλα, η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας, η οποία ανέλυσε τα διάφορα σενάρια εκτιμά ότι «το τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αρκετά ισχυρό ώστε να συνεχίσει να εξυπηρετεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χώρα ακόμη και σε περίπτωση αναταραχής του Brexit». Ακόμη η ίδια Επιτροπή αναφέρει πως το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να αντέξει έναν συνδυασμό που θα αφορούσε μια αναταραχή από το Brexit και μια παγκόσμια οικονομική ύφεση.
- Κλείνουν οι κάλπες σταδιακά στις ΗΠΑ: Τι δείχνουν τα exit poll – Ποιες πολιτείες κερδίζει η Χάρις και ποιες ο Τραμπ
- Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
- Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
- To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς