Κόσμος|18.11.2019 17:20

Εκπληκτικές εικόνες: Γαλάζια φάλαινα κολυμπά και κιτρινίζει τα νερά (vids)

Newsroom

Μια γαλάζια φάλαινα, από τις μεγαλύτερες του κόσμου, εντυπωσίασε ερευνητές και φωτογράφους όταν απαθανατίστηκε να... ξελαφρώνει λίγο έξω από τις ακτές της Αυστραλίας, χρωματίζοντας τα κρυστάλλινα νερά που την περιέβαλλαν με ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα.

Ο άνθρωπος που φωτογράφισε το τεράστιο θηλαστικό ενώ κολυμπούσε εκεί που και βασιλιάς... κολυμπά μόνος του ονομάζεται Ian Wiese. Μάλιστα, κατάφερε να καταγράψει το περιστατικό με τη βοήθεια ενός drone. 

Ανάλογα περιστατικά αποτελούν απόδειξη πως η γαλάζια φάλαινα, ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη του πλανήτη, βρίσκει τροφή, γεγονός που είναι ένδειξη της υγείας των νερών στα οποία διαβιοί η θαλάσσια πανίδα της περιοχής.

«Παρατηρήσαμε κάποιες γαλάζιες φάλαινες 2 χιλιόμετρα έξω από την ακτή. Κατόπιν εντόπισα μια φάλαινα που είχε αρχίσει να κάνει τη... δουλειά της» είπε ο κ. Wiese, συμπληρώνοντας: «Έχουμε καταγράψει ανάλογα περιστατικά και στο παρελθόν, ωστόσο ποτέ τα κόπρανα δεν είχαν αυτό το λαμπερό κίτρινο  χρώμα. Συνήθως είναι ροδακινί. Πραγματικά, ήταν αρκετά περίεργο».

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο ερευνητής Kurt Jener του West Australian Centre for Whale Research με κάθε κίνηση του εντέρου της μπορεί να παράξει έως και 200 λίτρα περιττωμάτων, «που είναι βασικό συστατικό για το ωκεάνιο περιβάλλον γιατί δημιουργούν “βοσκοτόπια” για μικρά ψάρια, ενώ συμβάλλουν στη δημιουργία της άλγης, που είναι πηγή για όλη τη θαλάσσια ζωή». 

 

Αυστραλίαφάλαινα