Κόσμος|21.11.2019 13:32

Κλιματική αλλαγή: Απεργίες πείνας σε 27 χώρες από ακτιβιστική οργάνωση

Newsroom

Οι ακτιβιστές του κινήματος που μάχεται κατά της κλιματικής αλλαγής Extinction Rebellion ασκούν πιέσεις για να αναληφθεί γρηγορότερα δράση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εισερχόμενοι σε μια τρίτη φάση των κινητοποιήσεών τους με απεργίες πείνας σε 27 χώρες.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, οι οποίες θα διαρκέσουν μια εβδομάδα, άρχισαν την Δευτέρα, και άντλησαν εν μέρει την έμπνευσή τους από τον 20χρονο Τζιοβάνι Ταμάκας, έναν φοιτητή του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, ο οποίος έκανε με δική του πρωτοβουλία απεργία πείνας τον περασμένο μήνα μπροστά από τον Λευκό Οίκο.

«Κάνουμε απεργία πείνας επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή», δήλωνε σε ανακοίνωσή του, στην οποία επιχειρηματολογούσε ότι κυβερνήσεις και εταιρείες «έχουν αποτύχει με εγκληματικό και καταστροφικό τρόπο να αντιμετωπίσουν την επείγουσα ανάγκη για το κλίμα και την οικολογία».

Στις ΗΠΑ ακτιβιστές άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους με την κατάληψη του γραφείου της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, αρνήθηκε να πάρει μέρος σε μια συνέντευξη που θα βιντεοσκοπείτο με μέλη της οργάνωσης.

Η Πελόζι εξέδωσε ωστόσο ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι αντλεί «έμπνευση» από τους νεαρούς ακτιβιστές για το κλίμα και ότι οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ «εργάζονται αδιάκοπα για την διαφύλαξη του περιβάλλοντός μας και την διασφάλιση ενός υγιούς, βιώσιμου κόσμου για τα παιδιά μας».

Στη Βρετανία περίπου πέντε ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν κάνοντας απεργία πείνας στα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού και του Εργατικού Κόμματος και σε αυτά των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, επίσης ζητώντας από τους υποψηφίους στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές να μετάσχουν σε συνεντεύξεις που θα βιντεοσκοπηθούν με μέλη της Extinction Rebellion.

Ακτιβιστές από όλον τον κόσμο έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν απεργίες πείνας σε διάφορες χώρες, από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ως την Νέα Ζηλανδία, το Πακιστάν και την Τουρκία, σύμφωνα με τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων του Extinction Rebellion.

Οι κινητοποιήσεις αυτές άρχισαν, σύμφωνα με τους ίδιους, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι ολοένα και περισσότερο με την πείνα που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και έχουν στόχο να σηματοδοτήσουν «την έλλειψη συμπόνιας» από πολλούς που βρίσκονται στην εξουσία.

«Προτιμάτε μάλλον να δείτε κοινωνίες να καταστρέφονται από τους καταστροφικούς κυκλώνες και τις πλημμύρες που θα φέρει η κλιματική αλλαγή» παρά να δράσετε για να αντιμετωπίσετε τις απειλές, δηλώνει η 17χρονη ακτιβίστρια από την Βιρτζίνια Σοφία Κιάνι σε ανακοίνωσή της.

Το κίνημα Extinction Rebellion προβαίνει σε ειρηνικές πράξεις πολιτικής ανυπακοής για να σηματοδοτήσει τους κινδύνους που θέτει η κλιματική αλλαγή και την αύξηση του ρυθμού εξαφάνισης ειδών στη φύση.

Αυτό ζητεί από τις κυβερνήσεις να θέσουν διορία ως το 2025 για τον μηδενισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να κηρύξουν έκτακτες ανάγκες για το κλίμα και να ιδρύσουν συνελεύσεις πολιτών ώστε να δώσουν στον κόσμο μεγαλύτερο λόγο στην λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Περισσότεροι από 1.800 ακτιβιστές του Extinction Rebellion συνελήφθησαν κατά τις διαμαρτυρίες τους με τις οποίες προκαλούσαν προβλήματα σε δρόμους του Λονδίνου τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την βρετανική αστυνομία.

απεργία πείναςκλιματική αλλαγήExtinction Rebellion