Οι S-400 πυροδοτούν νέες «βόμβες» στις ΗΠΑ
Μιχάλης ΙγνατίουΣτην Ουάσιγκτον συμβαίνουν περίεργα πράγματα, που μας ενδιαφέρουν διότι αφορούν την κατοχική δύναμη Τουρκία. Την Πέμπτη το απόγευμα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που χωρίς αμφιβολία εκτελούσε εντολές των προϊσταμένων του, εμφανίστηκε στην αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μια υψηλού επιπέδου ενημέρωση, υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ο αξιωματούχος ήταν από την Πολιτικο-Στρατιωτική Διεύθυνση και ήθελε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συνεργασία χωρών με τη Ρωσία και την Κίνα.
Ενα από τα βασικά προβλήματα των Αμερικανών είναι η οικονομική και άλλη διείσδυση της Μόσχας και του Πεκίνου όχι μόνο στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, η διείσδυση παρατηρείται παντού. Γρήγορα η συζήτηση οδηγήθηκε στο ρωσικό σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία και προτίθενται να προμηθευτούν η Ινδία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην τιμωρήσει την Τουρκία άνοιξε την όρεξη άλλων χωρών, οι οποίες πίστεψαν ότι εάν αγόραζαν ρωσικό οπλισμό δεν θα ακολουθούσε τιμωρία από την Αμερική στο πλαίσιο του γνωστού νόμου CAATSA.
Η διαπίστωση αυτή κινητοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, που ήδη είχαν δεχθεί πολλά παράπονα από συγκεκριμένες πρωτεύουσες. Το μήνυμα ήταν ότι αφού δεν τιμωρείται η Τουρκία, θα αγοράσουμε και εμείς οπλισμό από τη Ρωσία. Πιστεύω ότι η αμερικανική αντίδραση οφειλόταν ξεκάθαρα σε αυτήν τη διαπίστωση. Και ο αξιωματούχος φάνηκε σαν να ήταν έτοιμος από καιρό. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Υπάρχει περιθώριο για την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι. Ξέρουν ότι για να το κάνουν αυτό, πρέπει είτε να καταστρέψουν, είτε να επιστρέψουν (στη Ρωσία), είτε να απαλλαγούν με κάποιον τρόπο από τους S-400».
Τοποθετήθηκε και στο θέμα των κυρώσεων λέγοντας στους πιεστικούς δημοσιογράφους μία κουβέντα, βάσει της οποίας στη συνέχεια υπέθεσαν ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Τουρκία. Για την Κίνα, που είναι εχθρική χώρα, χρειαστήκαμε εννέα μήνες για να επιβάλουμε τις κυρώσεις, είπε... Ηδη για την Τουρκία «τρέχει» ο πέμπτος μήνας από την παραλαβή των S-400 και, υποθετικά μιλώντας, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν λάβει τελική απόφαση σύντομα για το μέλλον του ρωσικού συστήματος, δεν θα τον σώσει ούτε ο εκβιασμός του στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο λόγος για τον οποίο καταλήγουν αναλυτές και δημοσιογράφοι σε αυτό το συμπέρασμα είναι ότι εάν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- δεν λήξει το θέμα των τουρκικών S-400, η αμερικανική πολεμική βιομηχανία θα υποστεί μια μεγάλη ήττα. Και η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία τόνισαν στους Αμερικανούς ότι εάν δεν αλλάξει απόφαση η Τουρκία ή δεν τιμωρηθεί από τον Λευκό Οίκο στην περίπτωση που κρατήσει τους S-400, θεωρούν ότι έχουν το πράσινο φως για να αγοράσουν και αυτές το σύστημα.
Για την Ινδία, αν και είναι μια ειδική περίπτωση, διότι διαθέτει πλούσιο ρωσικό υλικό, εντούτοις η αμερικανική συμβουλή είναι η ίδια, όπως και στις άλλες χώρες: Μην προχωρήσετε, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ντ. Τραμπ στον Ινδό πρωθυπουργό, όταν συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος τον συνόδευσε επίτηδες στο ταξίδι του στο Τέξας, όπου μίλησε σε χιλιάδες Ινδούς. Η συμμόρφωση της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας, ίσως και άλλων χωρών, εξαρτάται αποκλειστικά από την τελική στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Τουρκία.
Οι αναλυτές και οι διπλωμάτες τείνουν να πιστέψουν ότι έχει αυτοεγκλωβιστεί και βρίσκεται σε αναζήτηση εξόδου από το αδιέξοδο. Την ίδια μέρα, την Πέμπτη, οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός) και Τεντ Κρουζ (Ρεπουμπλικάνος) προχώρησαν σε επιθετική ενέργεια για να πετύχουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Από το πουθενά, ο συνάδελφός τους Ντέιβιντ Πέρντιου (Ρεπουμπλικάνος από την Ατλάντα), παρενέβη και μπλόκαρε την υιοθέτηση του ψηφίσματος με μια έωλη δικαιολογία από το παρελθόν: «Η υιοθέτησή του θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δέσμευση της (αμερικανικής) κυβέρνησης να ξεπεράσει τις πραγματικές προκλήσεις των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία» δήλωσε χωρίς ντροπή. Πίσω από την ενέργεια του γερουσιαστή εντοπίστηκε ο Λευκός Οίκος.
Για τη γενοκτονία
Ο γερουσιαστής Μενέντεζ απάντησε ότι «μου φαίνεται απίστευτο που η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να εκφράσει την αλήθεια για την Ιστορία». Και έστειλε το μήνυμα ότι θα επανέλθει με αποφασιστικότητα και θα επιτύχει την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Παρά το γεγονός ότι και στον Λευκό Οίκο και στη Γερουσία αντιλαμβάνονται -και δεν το κρύβουν- ότι η Τουρκία έχει καταστεί προβληματικός σύμμαχος και διεθνής ταραξίας, η εξάρτηση του Ντ. Τραμπ από τα συμφέροντά του στην Πόλη δεν του επιτρέπει ακόμα να λάβει τις ορθές αποφάσεις. Η επιμονή του να προστατεύει τον Ερντογάν έχει θυμώσει νομοθέτες και από το δικό του κόμμα.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας και η επιβολή των κυρώσεων είναι θέματα αρχής. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γκράχαμ, αν τεθούν τα δύο θέματα σε ψηφοφορία, ο κ. Τραμπ θα χάσει με 95-5 ψήφους. Προφανώς είναι αυτό που τον τρομάζει μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, όπου τον εγκατέλειψαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές του.
Αρκετοί νομοθέτες έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι η σχέση του Ντ. Τραμπ με τον Τ. Ερντογάν είναι πιο ισχυρή υπόθεση για να πετύχουν την καθαίρεσή του, ακόμα και από το σκάνδαλο για την Ουκρανία... Ηδη άρχισε η κλήση δικηγόρων και λομπιστών, που είναι φίλοι του Ντ. Τραμπ και συνεργάζονται με την Τουρκία.
- Μπλόκαραν πολλά νοσοκομεία της Αθήνας από τις νέες εφημερίες - Οι αλλαγές
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην Αττική - Πού υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες
- Τι βλέπουν στην κυβέρνηση μετά την εκλογή Τραμπ: Ποιες εξελίξεις αναμένονται στο Ουκρανικό αλλά και στη «γειτονιά»
- Μαθητές στην Ικαρία κάνουν κατάληψη γιατί δεν έχουν καθηγητές - Τι λένε οι εκπαιδευτικοί