Κόσμος|27.11.2019 11:15

Βραζιλία: Έντονες αντιδράσεις στις δηλώσεις υπουργού για επιβολή δρακόντειων μέτρων

Newsroom

Δύο πρώην πρόεδροι της Βραζιλίας, οι επικεφαλής και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Πάουλου Γκέτζις, ο οποίος προειδοποίησε πως μπορεί να ληφθούν δρακόντεια μέτρα εάν η Αριστερά καλέσει σε κινητοποιήσεις όπως αυτές που έχουν ξεσπάσει στη Χιλή.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα, αναφερόμενος στην αναταραχή σε γειτονικά κράτη, ο Γκέτζις προέτρεψε δημοσιογράφους να μην εκπλαγούν εάν επιβληθούν μέτρα παρόμοια με εκείνα που περιείχε το AI-5, διάταγμα της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985) με το οποίο ανεστάλη η λειτουργία του Κογκρέσου και κατεστάλη οποιαδήποτε εκδήλωση διαφωνίας.

Το σχόλιο αυτό του υπουργού Οικονομικών καταγράφηκε λίγες εβδομάδες μετά την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που προοιωνίζεται την κλιμάκωση της πολιτικής σύγκρουσης του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT) με την κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο Λούλα ανήγγειλε ότι θα επιδιώξει να συσπειρώσει την Αριστερά γύρω από το PT ώστε να ηττηθεί ο Μπολσονάρου στις εκλογές του 2022,

Και μόνο η αναφορά του διατάγματος AI-5 από τον Γκέτζις όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολλούς στη Βραζιλία, που είδαν αυτή την τοποθέτηση ως επίθεση στο δημοκρατικό σύστημα της χώρας.

«Θεωρώ πολύ λυπηρό το να αναφέρεται οποιοσδήποτε στο [διάταγμα] AI-5 σαν να πρόκειται για κάτι το τετριμμένο. Δεν είναι, είναι πολύ σοβαρό, πλήττει τη δημοκρατία. Καταφέραμε να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βραζιλία και πρέπει να δώσουμε μάχη για να την υπερασπιστούμε», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου στη βραζιλιάνικη υπηρεσία του BBC.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζίας Τόφολι δήλωσε ότι το διάταγμα AI-5 ήταν «ασύμβατο με τη δημοκρατία», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Χοντρίγκου Μάγια τόνισε πως ο Γκέτζις δημιουργεί κλίμα αμφιβολίας για την προσήλωση της κυβέρνησης υπό τον Μπολσονάρου στη δημοκρατία. Ο σημερινός πρόεδρος της Βραζιλίας, άλλοτε λοχαγός των αλεξιπτωτιστών, είναι υμνητής της στρατιωτικής δικτατορίας.

«Ας είμαστε σαφείς, αν υπάρχει ένα κόμμα που υπερασπίζεται τη δημοκρατία στη Βραζιλία, αυτό είναι το Κόμμα Εργαζομένων», είπε από την πλευρά του ο Λούλα. «Δεν εκλέξαμε εμείς έναν πρόεδρο που βρίσκει απεχθή τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Ο Ουμπέρτου Κόστα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PT στη Γερουσία, κάλεσε τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να διενεργήσουν έρευνα για τη δήλωση του Γκέτζις, κρίνοντας πως πρόκειται για «επίθεση εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη».

Στο AI-5 είχε επίσης αναφερθεί τον Οκτώβριο ένας από τους γιους του σημερινού προέδρου, ο βουλευτής Εντουάρντου Μπολσονάρου, ο οποίος υπονόησε πως θα μπορούσε να εκδοθεί ένα τέτοιο διάταγμα εάν η Αριστερά ριζοσπαστικοποιηθεί και αποπειραθεί να παραλύσει τη χώρα.

Ο Γκέτζις αποπειράθηκε να ανασκευάσει, λέγοντας αρχικά ότι έκανε τις δηλώσεις off the record και αργότερα πως διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθούν ποτέ ξανά τέτοια μέτρα: «Θα ήταν αδιανόητο. Η βραζιλιάνικη δημοκρατία δεν θα το ανεχόταν, ακόμη κι αν η αριστερά (...) εισέβαλε στο προεδρικό μέγαρο διά της βίας».

Βραζιλίαυπουργός Οικονομίαςαριστερά