Σεισμός στην Αλβανία: Έλληνες διασώστες βρίσκουν ζωές στα ερείπια (vid)
NewsroomΕξακολουθούν να συγκλονίζουν οι εικόνες από την Αλβανία, μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, τον χειρότερο που έχει βιώσει η χώρα από το 1979. Στην πρώτη γραμμή της μάχης με το χρόνο και τα συντρίμμι βρίσκονται οι Έλληνες διασώστες. Διασώζουν ζωντανούς μέσα από τα χαλάσματα εγκλωβισμένους, την ώρα που ο Αλβανός πρωθυπουργός εξυμνεί το έργο τους.
Σφίγγοντας το χέρι τους, ο Έντι Ράμα τους αποκαλεί ήρωες, λίγο μετά τον απεγκλωβισμό ενός 25χρονου από τα συντρίμμια ξενοδοχείου στο Δυρράχιο. Άντεξε κάτω από τα ερείπια για 21 ολόκληρες ώρες.
Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, στέλνοντας ομάδες της ΕΜΑΚ στη γειτονική χώρα, ώστε να συνδράμουν το έργο των διασωστών.
λλά και στο Φουμάνι την κωμόπολη που χτυπήθηκε και αυτή από το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, οι Έλληνες διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν ζωντανούς στα ερείπια. Επιχειρώντας να τον πείσουν εγκλωβισμένο άντρα Ακόμη και τοίχους Γνωρίζοντας ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους. Μετά τον εντοπισμό του, του παρέχουν μάσκα οξυγόνου και τοποθετούν υποστυλώματα ούτως ώστε να μπορέσουν να τον απεγκλωβίσουν.
Η πιο δύσκολη στιγμή της ΕΜΑΚ με συγγενή θύματος από τον σεισμό (vid)
Τραγική η στιγμή που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός με κλιμάκιο της ΕΜΑΚ να δίνει ένα ρολόι σε συγγενή θύματος για αναγνώριση, λέγοντάς του «συλλυπητήρια» και συμπληρώνοντας «κάναμε ό,τι μπορούσαμε».
Συγκλονίζουν οι ιστορίες των θυμάτων
Ο ανθρώπινος πόνος που αναδύεται από τα συντρίμμια είναι ατελείωτος. Χαρακτηριστική είναι η ιστορίας μια οικογένειας η οποία ξεκληρίστηκε ολόκληρη από τα Ρίχτερ του φονικού σεισμού. Μια τριαντάχρονη μητέρα ανασύρεται ζωντανή από τα συντρίμμια του σπιτιού της και ύστερα από 16 ώρες εγκλωβισμού, ενώ λίγες ώρες πιο πριν η μικρή της κόρη είχε ανασυρθεί νεκρή από τα ίδια συντρίμμια. Δυστυχώς η νεαρή μητέρα λίγες ώρες αργότερα εκπνέει στο νοσοκομείο.
Άλλη μια ηλικιωμένη γυναίκα εξομολογείται στον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα, μπροστά στις κάμερες εντός του νοσοκομείου, τον τρόμο που βίωσε.
Τα θύματα όμως δεν είναι μόνο πολίτες. Κάποιοι έδωσαν την ζωή τους στο καθήκον. Θυσιάστηκαν για να σώσουν τις ζωές των συνανθρώπων τους. Ένας πυροσβέστης έδωσε τη ζωή του για να σώσει δυο μικρά παιδιά μέσα από σπίτι που κατέρρευσε. Την ίδια ώρα τα σωστικά συνεργεία δεν σταματούν να ψάχνουν για εγκλωβισμένους την ίδια ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι προσεύχονται για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους.
Μεγάλο είναι το κύμα αλληλεγγύης εξαιτίας της τραγωδίας. Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που σπεύδουν από πολλές χώρες για να στηρίξουν τους πληγέντες με όποιον τρόπο μπορούν. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 24 ώρες έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες τόνοι τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.
Δύσκολη μάχη στα χαλάσματα
Την ίδια οι επιχειρήσεις διάσωσης στα συντρίμμια συνεχίζονται μέρα-νύχτα και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 45 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν δύσκολη μάχη την ώρα που οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 500, ενώ οι τραυματίες του 600.
Όπως φαίνεται από τα παρακάτω πλάνα οι διασώστες ανασύρουν ζωντανό έναν άνδρα από τα χαλάσματα της πόλη Θουμάνι, που πλέον θυμίζει βοβαρδιζμένο τοπίο. Σε άλλο σημείο τα σωστικά συνεργεία φαίνονται να ανασύρουν έναν νεκρό άνδρα ο οποίος δεν τα κατάφερε κάτω από τα χαλάσματα της 6οροφης πολυκατοικίας. «Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητά το, αλλά πρέπει να βρίσκεται και η οικογένειά του μέσα», αναφέρουν οι Αλβανοί δημοσιογράφοι.
Συγγενείς όσων αγνοούνται περιμένουν με αγωνία νέα για τους δικούς τους ανθρώπους. Ένας κάτοικος της πόλης Θουμάνι αναφέρει μπροστά στις κάμερες κρατώντας την ταυτότητα της κόρης του: «Δεν γνωρίζω τι έχουν απογίνει. Ψάχνω το γαμπρό μου και την κόρη μου. Δεν έχω την παραμικρή πληροφορία. Έχω ψάξει παντού, τουλάχιστον να μας που κάτι».
- Λεπτό προς λεπτό η μάχη Χάρις – Τραμπ για το Λευκό Οίκο: Με ουρές και μικροπροβλήματα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία
- Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
- Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
- To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς