Κόσμος | 28.11.2019 16:05

Έμφυλη βία: Στην Ε.Ε. δολοφονούνται 50 γυναίκες κάθε εβδομάδα

Μαρία Ψαρά

Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία ή και τις δύο μορφές βίας, ενώ 50 γυναίκες δολοφονούνται στην Ευρώπη κάθε εβδομάδα από τον σύντροφο ή τον πρώην σύντροφό τους.

Για τον λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να υιοθετήσουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Στο ίδιο πνεύμα με τις εξαγγελίες της νέας Κομσιόν, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να συμπεριληφθεί η βία κατά των γυναικών στη λίστα των αναγνωρισμένων εγκλημάτων της Ε.Ε.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 500 ψήφους υπέρ, 91 κατά και 50 αποχές σήμερα Πέμπτη, καλεί το Συμβούλιο να ολοκληρώσει επειγόντως τη διαδικασία επικύρωσης της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», η οποία είναι γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Παροτρύνει δε τα επτά κράτη μέλη που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση αλλά δεν την έχουν επικυρώσει ακόμη (Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο) να το πράξουν χωρίς χρονοτριβή.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις επιθέσεις και τις εκστρατείες εναντίον της Σύμβασης σε κάποιες χώρες, οι οποίες στηρίζονται στην εσκεμμένη παρερμηνεία και την παραπληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενό της.

Ζητούν επίσης από την Επιτροπή να προσθέσει την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στις προτεραιότητες της επόμενης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Φύλο και να υποβάλει νομοθετική πράξη για την αντιμετώπιση όλων των εκφάνσεων της έμφυλης βίας (συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παρενόχλησης και της ψηφιακής βία), απευθύνοντας ταυτόχρονη έκκληση να συμπεριληφθεί η βία κατά των γυναικών στον κατάλογο των αναγνωρισμένων εγκλημάτων της ΕΕ.

Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Σύμβαση θα ενσωματωθεί και θα εφαρμοστεί ορθά στο εθνικό τους νομοθετικό πλαίσιο, μέσω της κατανομής κατάλληλων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων στις αρμόδιες υπηρεσίες. Κρίνεται ουσιώδης δε η παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης σε όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με τα θύματα (γιατροί, αστυνομικοί, δημόσιοι λειτουργοί κλπ.).

Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ακόμη μια φορά τη θέση του υπέρ της απόδοσης 193,6 εκ. ευρώ για δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Δικαιώματα και αξίες».

Ευρώπηέμφυλη βίαγυναίκεςδολοφονία