Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη: H Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ξεκινά τη θητεία της
Μαρία ΨαράΓια την Ευρώπη, είναι μια ιστορική μέρα σήμερα. Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκινάει σήμερα την 5ετή της θητεία. Για τα επόμενα χρόνια, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα αποφασίζει για την τύχη, την κατεύθυνση, αλλά και το παρόν της ΕΕ.
Η νέα πρόεδρος έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά της την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Όταν βλέπουμε τη Βενετία κάτω από το νερό, τα δάση της Πορτογαλίας να καίγονται, τις συγκομιδές της Λιθουανίας να μειώνονται στο μισό εξαιτίας της ξηρασίας, είναι σοβαρό. Συνέβαινε και στο παρελθόν, αλλά ποτέ με αυτή τη συχνότητα και με αυτή την ένταση. Δεν έχουμε άλλη στιγμή να χάσουμε πια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», είπε στην ομιλία της ενώπιον των Ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο κατά την διαδικασία έγκρισης της Επιτροπής της.
Το «Πράσινο Συμβόλαιο με την Ευρώπη», όπως το έχει ονομάσει, έχει αναλάβει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. «Εάν κάνουμε καλά την δουλειά μας, η Ευρώπη του 2050 θα είναι η πρώτη ήπειρος στον κόσμο με ουδετερότητα άνθρακα, θα είναι μία πρώτης τάξεως ψηφιακή δύναμη, θα παραμείνει μία οικονομία που επιτυγχάνει περισσότερο να διασφαλίζει ισορροπία ανάμεσα στην αγορά και την κοινωνική πολιτική, θα έχει ηγετική θέση στην διευθέτηση των μεγάλων παγκόσμιων θεμάτων», δήλωσε η Γερμανίδα Πρόεδρος.
Η Φον Ντερ Λάιεν μίλησε επίσης μια ανθρώπινη αλλά και ρεαλιστική μεταναστευτική πολιτική, αλλά και για ισορροπία των δύο φύλων, παρόλο που δεν τα κατάφερε να την εφαρμόσει στην Κομισιόν τελικά.
Με την τελευταία φράση της «Το μήνυμά μου είναι απλό: ας αρχίσουμε την δουλειά», η νέα Πρόεδρος «απάντησε» και στην καθυστέρηση ενός μήνα για την ανάληψη των καθηκόντων της. Η αναβολή αυτή οφειλόταν στην πρωτοφανή απόρριψη των υποψηφίων Επιτρόπων από τους ευρωβουλευτές. Κάτι που δείχνει τη δύσκολη συμβίωση Κομισιόν- Ευρωκοινοβουλίου που επέρχεται…
Εορτασμός των 10 χρόνων από τη Συνθήκη της Λισαβόνας
Είναι η Συνθήκη που έφερε σημαντικές καινοτομίες στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συνθήκη –μεταξύ άλλων- εισήγαγε τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που καθιέρωσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, που θεωρείται ότι εκδημοκράτισε τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, αφού επέκτεινε τη νομοθετική εξουσία του Κοινοβουλίου σε πάνω από 40 νέους τομείς και το κατέστησε πραγματικά ισότιμο νομοθέτη με το Συμβούλιο (δηλαδή τα κράτη-μέλη).
Σήμερα, έκλεισε 10 χρόνια και σε συνδυασμό με την πρώτη μέρα της νέας Κομισιόν, γιορτάστηκε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, όπως λέγεται το μουσείο στο πάρκο Λεοπόλντ των Βρυξελλών, από τέσσερις προέδρους: την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από την Κομισιόν, τον Σαρλ Μισέλ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Κριστίν Λαγκάρντ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Νταβίντ Σασόλι από το Ευρωκοινοβούλιο.
«Ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη ξεκινά σήμερα. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτήν την στιγμή, αλλά και την Συνθήκη που έφερε τόσο σημαντικές αλλαγές στην ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ιταλός Νταβίντ Σασόλι.
«Η Συνθήκη της Λισαβόνας επιβεβαιώνει τη διαφορετικότητα που υπάρχει στην ΕΕ. Είναι στο DNA μας. Θα ήθελα η Ευρώπη να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην καινοτομία και την εξέλιξη, οφείλουμε να το προσπαθήσουμε με όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε», είπε ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Βέλγος Σαρλ Μισέλ.
«Δε θα μπορούσε να ξεκινήσει σε καλύτερη μέρα η θητεία της νέας Κομισιόν. Είμαστε οι φύλακες του ευρωπαϊκού πνεύματος και οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των πατέρων, ιδρυτών της ΕΕ αλλά και να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας μια Ευρώπη πιο δυνατή από αυτήν που κληρονομήσαμε», δήλωσε από την πλευρά της η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Γερμανίδα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
«Όλα είναι θέμα συμβολισμών. Τέσσερις πρόεδροι μαζί, δύο άνδρες, δύο γυναίκες, είμαστε στο μουσείο της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Αν δεν ξέρεις πού πηγαίνεις, αναρωτήσου από πού ξεκίνησες. Αυτό κάνουμε σήμερα», τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Μια νέα εποχή αρχίζει. Με μια Ευρώπη χωρίς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύντομα μια Γερμανία χωρίς την Καγκελάριο Μέρκελ (και ακόμη πιο σύντομα χωρίς κυβερνητικό συνασπισμό), με πολλές διαιρέσεις και διαφωνίες. Θα είναι αναμφισβήτητα μια ενδιαφέρουσα εποχή.
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή