ΑΚΡ: Η συμφωνία με τη Λιβύη εξανέμισε τις επιδιώξεις της Ελλάδας στο Αιγαίο
Μαρία ΖαχαράκηΤη θέση της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα διατύπωσε εκ νέου η Άγκυρα δια στόματος του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ο Ομέρ Τσελίκ, σε συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί επ’ ουδενί ένα μικρό νησί, όπως το Καστελόριζο να αποκτήσει ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας 4 χιλιάδες φορές πιο πάνω από την έκτασή του. «Αυτό δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το δεχτεί η Τουρκία», τόνισε.
Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο συνέδριο της Σεβίλλης, κατά το οποίο είχε συζητηθεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο το θέμα της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας. Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εξαφανίζει πλέον όλες τις τυχόν αξιώσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο, οι οποίες βασίζονταν σε μία «βλακώδη» λογική, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει ένας χάρτης υποτίθεται πίσω από το συνέδριο της Σεβίλλης, ο οποίος ετοιμάστηκε μόνο και μόνο για να κατοχυρώσει τις θέσεις της Ελλάδας. Είναι ένας χάρτης που ετοιμάστηκε στη βάση της ελληνικής λογικής. Γίνεται προσπάθεια να μπλοκάρουν την Τουρκία στο Αιγαίο μέσα στα δικά της σύνορα, δηλαδή προσπαθούν με μία βλακώδη λογική να την περιορίσουν σε 500 μέτρα, αλλά πλέον η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης με τη Λιβύη εξαφανίζει παντελώς το χάρτη της Σεβίλλης. Ήταν μία λανθασμένη λογική εξάλλου».
«Γκρεμίσαμε το τείχος της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατ. Μεσόγειο»
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ δήλωσε επίσης ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος προσπαθούσαν να υψώσουν εδώ και χρόνια ένα τείχος απέναντι στην Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο, αλλά η συμφωνία με τη Λιβύη το γκρέμισε, δείχνοντας ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί πλέον κανένα τετελεσμένο.
«Ειδικά οι ενστάσεις εδώ της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου δεν έχουν κανένα νόημα. Προσπαθώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα προκειμένου να εμποδίσουν την Τουρκία να βγει στην ανατ. Μεσόγειο και να φυλακίσουν την Τουρκία εντός των συνόρων της, προσπαθούσαν να υψώσουν ένα τείχος. Με αυτή τη συμφωνία αυτό το τείχος γκρεμίστηκε νομικά και δείξαμε ότι δεν θα δεχθούμε επ’ ουδενί κανένα τετελεσμένο. Με αυτή τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ, καθορίστηκαν τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ μας».
Ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι με το μνημόνιο παγιώθηκαν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και με τις έρευνες και γεωτρήσεις ενισχύθηκε η διαπραγματευτική ισχύ της Τουρκίας.
Παιδαριώδης η στάση της Ελλάδας και της Κύπρου
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει απευθύνει πολλές φορές έκκληση προς όλες τις πλευρές για διαπραγματεύσεις σχετικά με τα αποθέματα της Κύπρου, ωστόσο, «λόγω της παιδαριώδους στάσης της Ελλάδας και των Ε/Κ δεν ήταν εφικτό να γίνει», όπως είπε.
Παράλληλα, έκανε λόγο για απειλές της Ελλάδας κατά της Λιβύης και για προσπάθεια να συμπαρασύρει και την Αίγυπτο στη δική της λογική. Ο Τούρκος αξιωματούχος απευθυνόμενος στο Κάιρο είπε ότι ακολουθώντας την ελληνική λογική έχασε σημαντικό έδαφος στη θάλασσα.
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του