Κόσμος|03.12.2019 11:24

Τουρκία: Οι παρανοϊκοί χάρτες της ξεπερνούν κάθε πρόκληση

Newsroom

Η Τουρκία, από την UNCLOS το 1982, υπήρξε ο μεγαλύτερος εχθρός της ΑΟΖ και ποτέ δεν αναφερόταν στις τρεις αυτές λέξεις (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

Αλλά, ξαφνικά για πρώτη φορά, άλλαξε συμπεριφορά και άρχισε να αναφέρεται και στην ΑΟΖ. Αξίζει εδώ να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή και να δούμε πως ξεκίνησε και που έφτασε η Τουρκία με τις παράνομες θέσεις της. 

Η Τουρκία από την εποχή της ελληνικής χούντας δημοσίευε παράνομους και παρανοϊκούς χάρτες χωρίς να δίνει καμία αξιόπιστη εξήγηση. Ένας από τους πρώτους χάρτες, που δημοσίευσε την εποχή της χούντας ήταν ο παρακάτω:

Από τότε, η Τουρκία κάθε λίγα χρόνια μας βομβάρδιζε με καινούργιους. Ας θυμηθούμε μερικούς από αυτούς. 

Ο τελευταίος χάρτης ήταν ο γνωστός πλέον χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας.

Αλλά δεν προλάβαμε να τον χορτάσουμε και μας έδωσαν, διά της πλαγίας οδού, τον χάρτη που δείχνει την οριθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη.

Είναι, αναμφίβολα και ξεκάθαρα ένας χάρτης της πλαγίας οδού διότι δώθηκε στην κυκλοφορία με Twitter από τον πρέσβη Τσαγάται Ερτζιγές, γενικό διευθυντή Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Χάρτης υποτιθέμενης οριοθέτησης ΑΟΖ της Τουρκίας με την Λιβύη.

Τα σημεία που αναφέρονται στον χάρτη του tweet ως «εξωτερικά όρια στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι τα εξής: A-Β: «Συμφωνία Τουρκίας-ΤΔΒΚ 2011» C-D-E: «Μέση γραμμή μεταξύ ενδοχώρας Αιγύπτου-Τουρκίας» E-F: «Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».

Πρόκειται για μια κωμικοτραγική και παράνομη οριοθέτηση που δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα διεθνές δικαστήριο.

Οι Τούρκοι βλέποντας την αντίδραση της Ελλάδας και της Αιγύπτου για αυτή την υποτιθέμενη συμφωνία, αντί να την δημοσιεύσουν, απάντησαν με ένα Tweet! Να υπενθυμίσουμε στην Τουρκία, για πολλοστή φορά, ότι αυτός είναι ο χάρτης της δικιάς της ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Ελλάδα δεν στέλνει πουθενά γεωγραφικές συντεταγμένες, ενώ η μικρή Κύπρος προσπαθεί πάντα, στις κινήσεις της να έχει με το μέρος της το διεθνές δίκαιο. Έτσι δημιούργησε γεωγραφικές συντεταγμένες που δείχνουν την σωστή οριοθέτηση ανάμεσα στη Κύπρο και στην Τουρκία.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι όταν η Τουρκία προσπάθησε να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με το ψευδοκράτος, δεν έκανε οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά υφαλοκρηπίδας και δεν έκανε την οριοθέτηση βάσει μέσης γραμμής αλλά του έδωσε υφαλοκρηπίδα όσο είναι το όριο των χωρικών του υδάτων.

Επίλογος Είναι τόσο κωμικοτραγική η στάση αυτή της Τουρκίας, διότι με την θέση που παίρνει, ότι τα νησιά δεν διαθέτουν ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα πρέπει να ενημερώσει τον Πρόεδρο Τραμπ ότι δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ της Χαβάης, την ΑΟΖ των αμερικανικών νησιών στην Αλάσκα, που συνορεύουν με την Ρωσία, και την παράνομη οριοθέτηση των ΗΠΑ με την Κούβα και τις Μπαχάμες. 

Τέλος, να μη ξεχάσουμε ότι, για τον Ταγίπ Ερντογάν, νησιά όπως η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σικελία, η Γροιλανδία, η Αυστραλία και πάει λέγοντας, δεν διαθέτουν ΑΟΖ! Τέλος, κωμικοτραγική είναι και η στάση της Ελλάδας, που για δεκάδες χρόνια τώρα δεν έχει παρουσιάσει ούτε έναν χάρτη των δικών της διεκδικήσεων για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ!

ΥΓ.: Φαίνεται ότι μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο έχει μπει σε εφαρμογή η διαδικασία οριοθέτησης των ΑΟΖ των δύο κρατών αλλά η Αθήνα ανησυχεί διότι η Αίγυπτος σκέπτεται να μη δώσει πλήρη επήρεια στην Στρογγύλη. 

Πηγή: hellasjournal.com

ΤουρκίαΕλλάδαΚύπροςΑΟΖ