Κόσμος|07.12.2019 14:50

Γενί Σαφάκ: Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας

Μαρία Ζαχαράκη

Ως «θορυβώδη γείτονα» χαρακτηρίζει με πρωτοσέλιδό της σήμερα την Ελλάδα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η οποία ισχυρίζεται ότι η Αθήνα ενεργοποίησε το αντι-πυραυλικό σύστημα S-300 στην Κρήτη λόγω του φόβου ότι θα δεχτεί επίθεση από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να εκτοξεύει απειλές κατά της Τουρκίας. «Από τον υπουργό Άμυνας (της Ελλάδας) μέχρι τον αρχηγό του πολεμικού ναυτικού και κάποιοι πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί ονειρεύονται πόλεμο με την Τουρκία και άρχισαν να βγάζουν ιαχές πολέμου», γράφει η «Γενί Σαφάκ», υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός στρατός ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε ειδικές δυνάμεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νησί.

«Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας και οι πολιτικοί συναγωνίζονται μεταξύ τους σε απειλές. Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, ο ελληνικός στρατός, λαμβάνοντας μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε στο νησί πρόσθετες ναυτικές δυνάμεις, drones, πυρομαχικά και ειδικές δυνάμεις του στρατού», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη μάλιστα ανώνυμο Τούρκο διπλωμάτη, που μίλησε στο «Αλ Τζαζίρα», ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πόλεμο, προκειμένου να απαντήσει σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η «Γενί Σαφάκ» κάνει λόγο για «πολεμική προετοιμασία» της Ελλάδας, επικαλούμενη μία σειρά δηλώσεων Ελλήνων πολιτικών, όπως του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι «είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο», του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού, Νίκου Τσούνη, «ό,τι και να κάνουμε, θα το κάνουμε μόνοι μας», καθώς και του πρώην υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, στο OPEN TV ότι «η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να φοβάται τους Τούρκους και να κάνει ό, τι πρέπει να κάνει».

Η Ελλάδα διέπραξε «διπλωματική λησταρχία»

Αναφερόμενη στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι σήμερα στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία της «τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως τη χαρακτηρίζει, του στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ για συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης, που επικύρωσε τη συμφωνία με την Τουρκία, παραβλέποντας την απόρριψή της από το κοινοβούλιο της Λιβύης, με μήνυμά του στο Twitter επιτίθεται στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την απέλαση του πρέσβη «διπλωματική λησταρχία».

Η Τουρκία «χαρίζει» 15 χιλιάδες ΑΟΖ στην Αίγυπτο

Παράλληλα, η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα περνώντας στην αντεπίθεση μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, προσπαθεί να προσεταιριστεί την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ», αν η Αίγυπτος συμφωνήσει τελικά με την Αθήνα, θα χάσει τουλάχιστον 15 χιλιάδες τ.χλμ. θαλάσσιου εδάφους, τα οποία μπορεί να κερδίσει με την Τουρκία, αφού η συμφωνία της με τη Λιβύη αφήνει αυτά τα 15 χιλιάδες τ.χλμ. εκτός, που σημαίνει ότι το Κάιρο μπορεί να τα διεκδικήσει.

Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Αίγυπτος ήδη έχασε με τη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία μία ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας 21.500 χιλιάδων τ.χλμ. και αν φτάσει σε ανάλογη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και για τα νησιά της, τότε το Κάιρο θα χάσει συνολικά 36.500 τ.χλμ.

Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλλει το δικό της νόμο στο διεθνές δίκαιο, γεγονός που θα την φέρει σε δύσκολη θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, υποστηρίζει ότι κατά τον ίδιο τρόπο έχουν χάσει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο το Ισραήλ (4.600 τ.χλμ) και ο Λίβανος (3.957 τ.χλμ), από τη στιγμή που επέλεξαν να συνάψουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία αντί με την Τουρκία.

Εκπρόσωπος ΑΚΡ για ενεργοποίηση S-300 από Ελλάδα: «Παιδαριώδη πράγματα»

Θέση στο ζήτημα της φημολογούμενης ενεργοποίησης των S-300 από την Ελλάδα πήρε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, όταν ρωτήθηκε από το κανάλι CNN Türk.

«Αν η Ελλάδα θέσει σε λειτουργία τους S-300, τότε ας το σκεφτούν πάλι όσοι διαφωνούν με τους S-400 της Τουρκίας», δήλωσε, ενώ χαρακτήρισε παιδαριώδη τη συμπεριφορά της Ελλάδας, αν ισχύει κάτι τέτοιο. «Φέρτε στο νου σας από τη μια τη δύναμη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και από την άλλη κοιτάξτε την παιδαριώδη συμπεριφορά τους (των Ελλήνων). Μη νομίζουν ότι θα μπορέσουν να αποτρέψουν την Τουρκία με τέτοια πράγματα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μία τέτοια πληροφορία, αλλά αν συμβαίνει κάτι τέτοιο (αν η Ελλάδα έθεσε σε λειτουργία τους S-300), δεν είναι δικό μας θέμα… Ας ασχοληθούν όσοι μιλούν για τους S-400. Δεν είναι δικό μας θέμα. Μπαίνουν άλλες δυναμικές πλέον».

Ο Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε επίσης τη συμφωνία με τη Λιβύη για οριοθέτηση ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο ως μία «μεγάλη κίνηση» εκ μέρους της Τουρκίας. «Η συμφωνία με τη Λιβύη αποτελεί μια μεγάλη κίνηση. Εξουδετερώσαμε την προσπάθεια της Ελλάδας και της Αιγύπτου να μας αποκλείσουν στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε βαθιά ριζωμένες σχέσεις με το αιγυπτιακό κράτος. Είμαστε μόνο αντίθετοι στο γεγονός της ανάληψης της εξουσίας με πραξικόπημα από τη σημερινή κυβέρνηση. Η Τουρκία δεν τρομάζει με κυρώσεις. Η Τουρκία είναι η πιο σημαντική και η πιο αξιόπιστη χώρα σε αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Καταδίκη της απόφασης της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταδίκασε την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει τον Λίβυο πρέσβη της Αθήνας «persona non grata» και να του ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 72 ώρες. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Υπενθυμίζεται ότι στον Λίβυο πρέσβη είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει στο υπουργείο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

ΤουρκίαS-300ΚρήτηS-400Λιβύη