Κόσμος|13.12.2019 09:55

ΕΕ: Ακόμη πιο αιχμηρό το κείμενο συμπερασμάτων για την τουρκική προκλητικότητα

Μαρία Ψαρά

Την καταδίκη τους για το Μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης που δεν παράγει «έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη» εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε επίσης την «απερίφραστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

Βελτιωμένο στις λεπτομέρειες, σε σχέση με το προσχέδιο, είναι το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Πιο συγκεκριμένα, στο 19ο σημείο του, το επίσημο κείμενο αναφέρει τα εξής: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας.

Η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής ολοκληρώθηκε μετά τη μία τη νύχτα ώρα Ελλάδας.

«Μιλήσαμε για κάποια διεθνή θέματα, μεταξύ των οποίων η Τουρκία. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το διάλογο –ξέρω ότι ένα από τα ζητήματα με την συγκεκριμένη χώρα είναι το μεταναστευτικό. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε ένα στρατηγικό όραμα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο για το τι θέλουμε γι’ αυτήν την σημαντική χώρα σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι δηλώσεις του προέδρου Σαρλ Μισέλ

Συμφωνία, πλην ενός, για το κλίμα

Η συζήτηση των ηγετών καθυστέρησε περίπου τέσσερις ώρες, προκειμένου να βρεθεί μια συμφωνία για το «πράσινο» συμβόλαιο της Ευρώπης. Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία δεν συμφωνούσαν στο σχέδιο, επικαλούμενες το υψηλό κόστος μετάβασης από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια σε «πράσινες λύσεις».

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν επέμενε να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στο σχέδιο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. Μάλιστα, διατύπωνε τη δυσαρέσκειά του που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν… χρηματοδοτεί πυρηνικούς αντιδραστήρες!

Τελικά, η Σύνοδος αποφάσισε να μιλήσει για συμφωνία, παρά τις αντιρρήσεις της Πολωνίας, κάτι που αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και την ανάγκη να ενισχυθεί η παγκόσμια δράση για το κλίμα, ενστερνίζεται τον στόχο να έχει καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.

Στο παρόν στάδιο, ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί στην υλοποίηση του στόχου αυτού σε ό,τι το αφορά, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα τον Ιούνιο του 2020».

Σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια, υπήρξε η αναφορά ότι «Ορισμένα κράτη μέλη ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό τους μείγμα».

Και αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να εκπονήσει πρόταση για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ το συντομότερο δυνατό εντός του 2020 προκειμένου να εγκριθεί από το Συμβούλιο και να υποβληθεί στην UNFCCC (ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα).

H Σύνοδος Κορυφής συνεχίζεται σήμερα με συζητήσεις για την οικονομική εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

ΛιβύηΣύνοδος ΚορυφήςΣαρλ Μισέλτουρκική προκλητικότητα