Κόσμος|13.12.2019 20:40

Πλήρως απομονωμένος ο Τραμπ, «πρωταθλητής» ο Μενέντεζ

Newsroom

Μετά το διπλό «χαστούκι» από τη Γερουσία των ΗΠΑ στην Τουρκία - κυρώσεις και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων - ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι χάνει έναν προς έναν τους συμμάχους του. 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Εθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, η χθεσινή (12/12) ψηφοφορία στη Γερουσία απέδειξε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ στα θέματα της Τουρκίας είναι «απελπιστικά μόνος». Και αυτό, καθώς όπως ανέφερε, ο Μιχάλης Ιγνατίου «στην ψηφοφορία της Πέμπτης δεν κατάφερε να βρει ουτε έναν εκ των 50 και πλέον Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών για να σταματήσει το ψήφισμα για τη Γενοκτονία».

Παράλληλα ο Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε πως ήταν τέτοια η αποφασιστικότητα του Δημοκρατικού Ρόμπερτ Μενέντεζ που ακόμα και αν ζητούσε ο Λευκός Οίκος να εξυπηρετηθεί η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα το έκανε κανένας από τους Αμερικανούς νομοθέτες.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυσή του, χαρακτήρισε ως «εντυπωσιακή» τη στιγμή που εγκρίθηκε το ψήφισμα, καθώς τόσο οι Ρεμπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές ήταν εμφανώς χαρούμενοι για το αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο έστειλαν σαφές το μήνυμα για το τι θα συμβεί όταν φτάσει στην ολομέλεια της Γερουσίας το νομοσχέδιο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 

Από την άλλη πλευρά ο Λευκός Οίκος είδε κατάματα την πραγματικότητα. Διαπίστωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, υποστηρίζουν τους Κούρδους, Αρμένιους και εναντιώνονται στους Τούρκους. Μάλιστα ένας εκ των γερουσιαστών - και φίλος του Τραμπ - ο οποίος μάλιστα είχε δώσει το παρών στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Σουλτάνο στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε ότι πιθανότατα οι 98 στους 100 γερουσιαστές θα υποστηρίξουν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 

Η καθολική υποστήριξη της Γενοκτονίας της Αρμενίας έχει προκαλέσει νέα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών. Το μήνυμα που έρχεται από την Άγκυρα είναι ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θεωρειται «αντιτουρκική». Ωστόσο, όπως είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου, το βασικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών είναι το ρωσικό σύστημα S-400, μιας και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ακόμη ο ανταποκριτής του Open TV και του Εθνους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Τραμπ να επιβάλλει τις κυρώσεις προς την Τουρκία πριν έρθει το νομοσχέδιο στην Τουρκία. Επιπλέον υπογράμμισε ότι όσοι βρέθηκαν στη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν πιστεύουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξαπάτησε τον Αμερικανό ομόλογό του.

Αναφερόμενος στον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Μιχάλης Ιγνατίου είπε ότι θεωρείται «πρωταθλητής του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Συγκεκριμένα τόνισε ότι ξεκίνησε την προσπάθεια της αναγνώρισης από το 2006 και παρά τις συνεχείς αποτυχίες δεν απογοητεύτηκε. 

Η παραπομπή Τραμπ

Σχετικά με την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ από την αρμόδια επιτροπή ο Μιχάλης Ιγνατίου είπε ότι σε αυτή την περίπτωση έχει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών ενώ στο θέμα της Τουρκίας τον εγκαταλείπουν. 

Μπομπ ΜενέντεζΝτόναλντ ΤραμπΓενοκτονία των Αρµενίων