Κόσμος | 13.01.2020 15:52

Eρντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει θεατής στη Λιβύη

Μαρία Ζαχαράκη

«Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει θεατής στις εξελίξεις στη Λιβύη», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τη Μαλαισία για την Κωνσταντινούπολη.

«Κι εμείς κάναμε μέχρι σήμερα ό,τι μπορούσαμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κοινή γνώμη στη Λιβύη είναι ευχαριστημένη από τη στήριξη της Τουρκίας.

«Ο Χαφτάρ δεν είναι κάποιος νόμιμος πολιτικός, ο άνθρωπος είναι παράνομος. Κάποιοι προσπαθούν να τον νομιμοποιήσουν, αλλά ο Φαγιέζ Αλ Σαράζ είναι ένας νόμιμος ηγέτης, ο νόμιμος εκπρόσωπος της χώρας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ κατηγόρησε μία σειρά από χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Αμπού Ντάμπι, η Γαλλία ακόμη και η Ιταλία, ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εξουσία του πρωθυπουργού της Λιβύης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε και τη Ρωσία για την εταιρεία μισθοφόρων Wagner, που έχει στείλει στη Λιβύη για να πολεμά για τα συμφέροντα της χώρας. «Ακόμη κι αν δεν φαίνεται η ίδια, πολλές παρόμοιες εταιρίες των ΗΠΑ κάνουν τα ίδιο. Για παράδειγμα στο Αφγανιστάν υπάρχουν εταιρίες που έχουν ιδρύσει πρώην στρατιωτικοί. Τις πληρώνουν αδρά κι εκείνες διεξάγουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν με παράνομο τρόπο. Στη Λιβύη η οργάνωση που λέγεται Wagner υπηρετεί στο πλευρό του Χαφτάρ σαν μισθοφόροι. Είναι γνωστό ποιοι τους δίνουν τα χρήματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αντίποινα στις ΗΠΑ από τον Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε και πάλι για αντίποινα κατά των ΗΠΑ, καθώς –όπως είπε- «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στις κυρώσεις».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των S-400 και των μαχητικών F-35, υπογραμμίζοντας ότι «Έχουμε τελειώσει με αυτό το θέμα. Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα. Και τώρα χωρίς καμία αιδώ και κανένα δισταγμό λένε ότι θα επιβάλλουν κυρώσεις. Αυτό συνιστά πλήρης παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Φυσικά θα απαντήσουμε κι εμείς με κυρώσεις σε όλα αυτά», δήλωσε εμφαντικά, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος νομάδων. «Αυτή είναι η Τουρκία. Είμαστε διαφορετικοί με βάση την ιστορία μας και με όλα όσα έχουμε κατακτήσει. Συνεπώς, θα εφαρμόσουμε κι εμείς τις δικές μας κυρώσεις στο θέμα αυτό», συμπλήρωσε.

ΤουρκίαΛιβύηκρίση στη ΜεσόγειοΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν