Αγριο ξύλο στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου (vids) - Σκηνές απείρου κάλλους
NewsroomΣκηνές απείρου κάλους έλαβαν χώρα στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, με τους βουλευτές της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης να έρχονται στα χέρια και τις εικόνες να κάνουν το γύρο του διαδικτύου.
Ο λόγος του να μετατραπεί το κοινοβούλιο σε ρινγκ, δεν ήταν άλλος από τον νόμο για την «θρησκευτική ελευθερία», η οποία αποτελεί τον κυριότερο θρησκευτικό θεσμό του Μαυροβουνίου, ο οποίος οδηγεί στην λεηλασία των μοναστηριών αλλά και των εκκλησιών της χώρας.
Μέλη της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης προσπάθησαν με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και με τη ρίψη κροτίδας (!), να εμποδίσουν την υιοθέτηση του συγκεκριμένου νόμου, με συνέπεια να προκληθεί χάος στην αίθουσα.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε την Πέμπτη (26/12) έφτασαν στο σημείο, να απειλούν ακόμα να πάρουν και τα όπλα στα χέρια τους σε περίπτωση που περνούσε ο συγκεκριμένο νόμος ενώ παράλληλα κάλεσαν και τους υποστηρικτές τους να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των δρόμων σε όλη τη χώρα.
Μετά την απόρριψη των τροπολογιών τους, οι συγκεκριμένοι βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου πέταξαν κροτίδα στην αίθουσα, καθώς επίσης και πλαστικά μπουκάλια, ενώ μεταξύ άλλων έσπευσαν να βανδαλίσουν τα έπιπλα και τα μικρόφωνα αλλά και να πιαστούν στα χέρια με τους βουλευτές της πλειοψηφίας.
Στο σημείο αυτό χρειάστηκε η παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προχώρησαν στην σύλληψη 24 ατόμων εκτ ων οποίων οι 18 είναι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στην συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι πλην τριών οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για επίθεση σε βάρος του προέδρου της Βουλής και παρεμπόδιση του έργου του σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση RTCG.
Ο νόμος τελικά πέρασε από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου και προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι εκκλησίες από την πλευρά τους δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκουν πριν από το 1918,χρονολογία κατά την οποία το Μαυροβούνιο απώλεσε την ανεξαρτησία του και εντάχτηκε στο βασίλειο τον Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων.
Το ευαίσθητο αυτό ζήτημα ανάγκασε τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλος Τζουκάνοβιτς να εκφράσει την στήριξη του στην «ανανέωση» αυτοκέφαλη ορθόδοξη εκκλησία της χώρας, η οποία από 1993 επιχειρεί την αναμόρφωση της ενώ δεν έχει αναγνωριστεί από τις ορθόδοξες εκκλησίες.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως το Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιήθηκε από την πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την σερβική εκκλησία έχει στην κατοχή της εκατοντάδες μοναστήρια και τεράστιες εκτάσεις στο Μαυροβούνιο καθώς το 72% του πληθυσμού που ανέρχεται σε 620.000 κατοίκους είναι ορθόδοξοι.
Πηγή: SDNA
- Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
- Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
- Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
- Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου