Euractiv: Η Ε.Ε. καλωσορίζει τη συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για τον Eastmed
Μαρία Ψαρά«Η συμφωνία αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ο αγωγός θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιλογή αξιοποίησης φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την Ε.Ε., παράλληλα με την αποστολή του, με δεξαμενόπλοια υπό την μορφή LNG, στην Ε.Ε.», δήλωσε εχθές εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ΟΝΕ.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Επιτροπή δεν έχει «υπογράψει» μέχρι στιγμής τη συμφωνία, αλλά μόνο μια μελέτη που διερευνά περαιτέρω τη σκοπιμότητά της. «Η διαφοροποίηση του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο είναι σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και η συμβολή του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου συμβάλλει σε αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, ο αγωγός EastMed αποτελεί μία από τις επιλογές για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην ήπειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν την Πέμπτη στην Αθήνα μια «ιστορική» συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου, που θεωρείται έργο κοινού συμφέροντος για την ενεργειακή υποδομή στην Ευρώπη. Στόχος του είναι η μεταφορά 9 έως 12 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως από κοιτάσματα ανοικτής θάλασσας μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιταλία και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αν και ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Stefano Patuanelli έστειλε επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του Κωστή Χατζηδάκη και εξέφρασε την υποστήριξή του για το έργο, η Ρώμη δεν εκπροσωπήθηκε στην υπογραφή. Η La Stampa ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχουν εσωτερικές διενέξεις για τους αγωγούς EastMed και TAP μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος Συνασπισμού των Πέντε Αστέρων.
Νέα γεωπολιτική ισορροπία που υποστηρίζεται από τις Η.Π.Α
Η συμφωνία EastMed έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης που αφορά τον ενεργειακό τομέα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, μετά την ανακάλυψη των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η υπογραφή της συμφωνίας για το αγωγό EastMed επιταχύνθηκε ύστερα από ένα μνημόνιο συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή. Το εν λόγω μνημόνιο προκάλεσε την ισχυρή αντίδραση της Ε.Ε., διότι αγνοεί το ελληνικό νησί της Κρήτης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η υπογραφή της συμφωνίας EastMed στην πράξη ακυρώνει το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι ο αγωγός EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν."Πρόκειται για έναν αγωγό για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών της περιοχής", δήλωσε ο συντηρητικός ηγέτης, προσθέτοντας ότι είναι το αποτέλεσμα μιας νέας γεωπολιτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία συστηματικά οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε άλλες χώρες, ιδίως την Ιταλία και την Αίγυπτο, να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας ότι το έργο θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.
Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τονίζει την υποστήριξη της ΕΕ και της Ουάσινγκτον στο έργο. Εντούτοις, η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο East Med θα αποτύχει. Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή θα αποτύχει. «Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», σημείωσε ο ίδιος.
- Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, μετά από 1.000 μέρες πολέμου
- Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων
- «Θα 'μαστε για πάντα μαζί»: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Δημήτρη Σούρα
- «Δε μπορώ να σου πω ότι μετανιώνω»: Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για το χασμουρητό απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ