Κόσμος|04.01.2020 16:36

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Λαβρόβ - Ζαρίφ για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Newsroom

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόβ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ο Σεργκέι Λαβρόβ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, ενώ παράλληλα οι υπουργοί επεσήμαναν πως τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών την Παρασκευή (3/1) είχε συνομιλήσει και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν το διεθνές δίκαιο, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι οι προμελετημένες ενέργειες ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ για την εκκαθάριση άλλων αξιωματούχων κρατών-μελών του ΟΗΕ, στο έδαφος ενός τρίτου κράτους χωρίς τη γνώση του αποτελεί σοβαρή παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου και αξίζει να καταδικαστεί» υπογράμμισε σε δήλωση που εκδόθηκε κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο διπλωματών.

«Η Μόσχα παροτρύνει την Ουάσινγκτον να απέχει από την παράνομη χρήση βίας για την επίτευξη των στόχων της στη διεθνή σκηνή και να λύσει όλα τα προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε το υπουργείο.

Τζαβάντ ΖαρίφΣεργκέι ΛαβρόφΙράνΚασέμ Σουλεϊμανί