Κόσμος|04.01.2020 20:23

Σουλεϊμανί: Οργή στη Βαγδάτη, ανησυχία στις ΗΠΑ, αντίδραση από το Κρεμλίνο (vid)

Newsroom

Σε κύμα λαϊκής οργής μετατράπηκε η κηδεία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ενώ την ίδια ώρα η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν κλιμακώνεται καθώς η Τεχεράνη υπόσχεται βαριά αντίποινα. Οι δρόμοι της Βαγδάτης και της Τεχεράνης γέμισαν από χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έκαψαν αμερικανικές σημαίες και ορκίστηκαν εκδίκηση θρηνώντας για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου έγινε έκρηξη από ρουκέτα πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.  

Μάλιστα, υπό το φόβο να υπάρξουν αντίποινα για τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου, η Ουάσινγκτον έστειλε επιπλέον 3.500 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται και η Νέα Υόρκη. Οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους παγκοσμίως βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες σπεύδουν σε αμερικανικές βάσεις και πιθανούς στόχους στη Μέση Ανατολή με το αμερικανικό Πεντάγωνο να παραδέχεται ότι ο κίνδυνος επιθέσεων από το Ιράν είναι περισσότερο ορατός από ποτέ.

Ο φόβος, μάλιστα, για τα ιρανικά αντίποινα ξεπερνά τα όρια της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου και φθάνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. Γι' αυτό ο δήμαρχος της αμερικανικής πόλης, Μπιλ Ντε Μπλάζιο, έθεσε σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τις υπηρεσίες ασφαλείας στην πόλη. «Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πως η Νέα Υόρκη αποτελεί τον υπ' αριθμό ένα τρομοκρατικό στόχο στις ΗΠΑ. Γι' αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε πως οι εξελίξεις δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για την πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπιλ Ντε Μπλάζιο. 

Την ίδια ώρα στην Τεχεράνη ο διάδοχος του Σουλεϊμανί και νέος διοικητής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς υπόσχεται στους Ιρανούς ότι θα πάρουν το αίμα τους πίσω. «Λέμε σε όλους να κάνουν υπομονή και θα δουν πολλά πτώματα Αμερικανών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», ήταν το μήνυμά του. 

Τι φοβούνται οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN TV στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, η ανησυχία στις ΗΠΑ για την κλιμάκωση επιθέσεων είναι διάχυτη. Γι' αυτό και έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Κι αυτό, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN, είναι αναμενόμενο καθώς βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολεμικής κατάστασης μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έχει ήδη ξεκινήσει από την Πέμπτη έναν τηλεφωνικό μαραθώνιο.

Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μίλησε ακόμη αρκετές φορές με τον πρόεδρο του Ιράκ αλλά και τον πρωθυπουργό της χώρας, δίνοντας όμως εξηγήσεις που δεν έγιναν δεκτές. Οπως επισημαίνει ο Μιχάλης Ιγνατίου, υπάρχει ήδη ένα σοβαρό ζήτημα μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ, που μπορεί να οδηγήσει στην αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Πεντάγωνο συνεχίζει την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή. Αρκετοί, μάλιστα, Αμερικανοί στρατιώτες φαίνεται να έχουν καταλήξει στο Ιράκ με το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ να μην σχολιάζει τις πληροφορίες. Συνολικά, η Αμερική διαθέτει στη Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή μια μεγάλη δύναμη πυρός. Δηλαδή, περίπου 65.000 στρατιώτες βρίσκονται εκεί, καθώς και εκατοντάδες μαχητικά αεροπλάνα και πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο και στον Περσικό Κόλπο.

Στις αμερικανικές βάσεις και στις αμερικανικές πρεσβείες έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός. Υπάρχει ακόμη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεγάλη ανησυχία στους πολίτες καθώς δεν υποστηρίζουν όλοι τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ που έφερε τις ΗΠΑ και το Ιράν στο χείλος του πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημοκρατικοί νομοθέτες έχουν διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την επίθεση αλλά και επειδή διαφωνούν με την κλιμάκωση που επιχείρησε ο κ. Τραμπ. 

Πώς αντιδρά το Κρεμλίνο

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό, η Μόσχα φοβάται περισσότερο από ποτέ το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας και έναν νέο γύρο έντασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε τηλεφωνικά στον Ιρανό ομόλογό του τα συλλυπητήρια του Κρεμλίνου και της ρωσικής ηγεσίας για τη δολοφονία Σουλεϊμανί. Και οι δύο συμφώνησαν ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ αποτελούν βάναυση παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στη Μέση Ανατολή.

ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΙράνΚασέμ ΣουλεϊμανίΙράκ