Κόσμος|17.01.2020 15:58

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας

Newsroom

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει στη διάθεσή του την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Ολέξι Οντσαρούκ. Η επιστολή της παραίτησης ήρθε μετά την αποκάλυψη ηχογραφημένου υλικού στο οποίο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας φέρεται να προχωρά σε υποτιμητικά σχόλια για τις γνώσεις του προέδρου της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι στα θέματα της οικονομίας.

Οπως έχει γίνει γνωστό, η εν λόγω ηχογράφηση έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης μεταξύ του πρωθυπουργού Οντσαρούκ, του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας. Σε αυτή ένας εκ των συμμετεχόντων φέρεται να διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι ο Ζελένσκι δεν καταλαβαίνει βασικά θέματα της οικονομίας.

Ο Οντσαρούκ δήλωσε την Παρασκευή (17/1) πως η ηχογράφηση είναι προϊόν χάλκευσης και ότι ουσιαστικά είναι προϊόν μοντάζ το οποίο έχει γίνει για να πληγεί η κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι σέβεται τον πρόεδρο της χώρας.

«Ανέλαβα τη θέση αυτή για να φέρω σε πέρας το πρόγραμμα του προέδρου. Για εμένα είναι πρότυπο αξιοπρέπειας και ανεκτικότητας. Ωστόσο, προκειμένου να άρω οποιαδήποτε αμφιβολία για τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη μου προς τον πρόεδρο, του υπέβαλα την επιστολή παραίτησής μου» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Το αν θα γίνει δεκτή, μένει ανοιχτό, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο Ζελένσκι θα κρατήσει, τελικά, τον Οντσαρούκ. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Ζελένσκι, που είναι πρώην κωμικός χωρίς ιδιαίτερη πολιτική πείρα, αναρρήθηκε στον προεδρικό θώκο της χώρας αξιοποιώντας τη λαϊκή οργή που οφειλόταν στην οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και στο άσχημο πολιτικό τοπίο.

Ουκρανία