Κόσμος|05.02.2020 19:41

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα με φόντο τα ελληνοτουρκικά

Newsroom

«Ψήφο εμπιστοσύνης» δείχνουν οι ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση με αφορμή τους χειρισμούς της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, «η επιστολή που έστειλε ο Επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στα αναμενόμενα πλαίσια και μία καλή κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι Αμερικανοί έπρεπε να κάνουν κάτι διότι πλέον οι Τούρκοι απειλούν ανοιχτά. Και αυτό διότι με την υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας οι ΗΠΑ έχουν υποχρεώσεις έναντι της Ελλάδας. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει η Ουάσινγκτον και να μην παίζει το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου" σε θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την Τουρκία».

«Από την επιστολή κρατάμε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί την Ελλάδα σύμμαχο - κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια, καθώς και το ότι οι ΗΠΑ θα μείνουν προσηλωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους. 

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου η αμερικανική πλευρά εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά δεν επιθυμεί καμία δημοσιότητα. Μάλιστα πρόσφατα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Πομπέο - Τσαβούσογλου, ενώ την προηγούμενη Κυριακή συναντήθηκαν στο Βερολίνο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Λιβύη. 

Ωστόσο όπως είπε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι Αμερικανοί επέλεξαν να μην αναφερθούν στο βασικό ερώτημα που ήταν εάν ο Μάικ Πομπέο έθεσε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις απειλές εναντίον της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μάικ Πομπέο τις προηγούμενες μέρες τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο τηλεφώνημα. Σε ότι αφορά τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να ψηφιστεί μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά από ευρεία πλειοψηφία 

κρίση στη ΜεσόγειοΚυριάκος Μητσοτάκηςτουρκικές προκλήσειςΗΠΑΜάικ ΠομπέοΤουρκία