Βρετανία: Ο πρίγκιπας Κάρολος δεν σνόμπαρε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
NewsroomΟ διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος δεν σνόμπαρε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατά την τελετή για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, διαβεβαίωσαν τα ανάκτορα, σημειώνοντας ότι νωρίτερα οι δύο άνδρες είχαν μια «θερμή συνομιλία».
Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Κάρολος εμφανίζεται να συζητά με πολλούς από τους παριστάμενους. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που είχε προσκληθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση στην τελετή στο Γιάντ Βασέμ της Ιερουσαλήμ.
Ο Βρετανός πρίγκιπας στη συνέχεια περνάει μπροστά από τον Πενς, που δείχνει σαν να περιμένει να ανταλλάξουν χειραψία. Ωστόσο ο Κάρολος του ρίχνει μια ματιά, τον προσπερνάει και χαιρετά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που στεκόταν δίπλα στον Αμερικανό αντιπρόεδρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κλάρενς Χάους, η επίσημη κατοικία του πρίγκιπα, λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή στο Γιαντ Βασέμ ο Κάρολος και ο αντιπρόεδρος Πενς είχαν μια «φιλική και θερμή συζήτηση». Αυτός ήταν ο λόγος που δεν χαιρετίστηκαν ξανά.
Ο πρίγκιπας Κάρολος τίμησε τον ηρωισμό της γιαγιάς του για τη διάσωση Εβραίων στην κατοχική Αθήνα
Ο πρίγκιπας της Βρετανίας Κάρολος απέτισε φόρο τιμής σήμερα στη γιαγιά του, την πριγκίπισσα Αλίκη, γιατί είχε προσφέρει καταφύγιο σε Εβραίους στην Ελλάδα την περίοδο της κατοχής από τους ναζί, λέγοντας ότι η βασιλική οικογένεια αισθάνθηκε πραγματικά περήφανη για την αναγνώριση από το Ισραήλ του ηρωισμού που επέδειξε η γιαγιά του στο Ολοκαύτωμα.
Μιλώντας στην Ιερουσαλήμ, στην τελετή μνήμης για το Ολοκαύτωμα, στην οποία παρέστησαν μεταξύ των προσκεκλημένων 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Κάρολος, πρώτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, είπε: "Έχω αντλήσει έμπνευση από τις ανιδιοτελείς ενέργειες της αγαπημένης μου γιαγιάς, της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας, η οποία το 1943 στην κατοχική Αθήνα έσωσε μια εβραϊκή οικογένεια μεταφέροντάς την στο σπίτι της όπου την έκρυψε".
"Η γιαγιά μου, που είναι θαμμένη στο Όρος των Ελαιών, έχει ένα δέντρο στο όνομά της εδώ στο Γιαντ Βασέμ και θεωρείται ως μια από τους Δίκαιους μεταξύ των Εθνών ... ένα γεγονός που δίνει σε μένα και την οικογένειά μου τεράστια υπερηφάνεια".
Η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και της Ελλάδας ήταν η πεθερά της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Ευσεβής χριστιανή, πέθανε στο Λονδίνο το 1969 και είχε ζητήσει να ταφεί στην Ιερουσαλήμ, δίπλα στη θεία της, η οποία όπως και η Αλίκη είχε γίνει καλόγρια και είχε ιδρύσει ένα μοναστήρι.
Το 1993, η πριγκίπισσα έλαβε την υψηλότερη τιμή που δίνει σε μη Εβραίους το Γιαντ Βασέμ γιατί είχε κρύψει τρία μέλη της οικογένειας Κοέν στο σπίτι της στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Νωρίτερα σήμερα ο Κάρολος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν και εξέφρασε τη δέσμευσή του στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού.
- Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
- Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
- Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»