Ερντογάν σε Μέρκελ: Υποστηρίζουμε στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης
NewsroomΚοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της διμερής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.
«Η Τουρκία δεν θα αφήσει αβοήθητο τον Φαγιέζ αλ Σαράτζ και είναι αποφασισμένη να προσφέρει περισσότερη βοήθεια», είπε αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη Λιβύη, τονίζοντας «δεν θα αφήσουμε μόνους του Λίβυους αδερφούς μας στις δύσκολες αυτές μέρες».
«Tο τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό που αποστέλλεται στη Λιβύη υποστηρίζει και εκπαιδεύει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Αναφερόμενος στη συνεργασία της Άγκυρας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) είπε πως η στήριξη «δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση που απορρέει από το Ψήφισμα 2259 των Ηνωμένων Εθνών».
Με τη σειρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη πρέπει να γίνει μόνιμη» και τόνισε πως «τα άρθρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη θα εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Η καγκελάριος σημείωσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική βοήθεια για τη βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων που φεύγουν από την επαρχία Ιντλίμπ προς την Τουρκία.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε αυτήν την ανησυχία του στην Γερμανίδα καγκελάριο. «Αν δεν εξασφαλιστεί η ηρεμία το συντομότερο δυνατό, το χάος στη Λιβύη θα επηρεάσει ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου», είπε κατά την ομιλία του.
Παράλληλα, ο Ερντογάν ζήτησε να αυξηθεί η πίεση στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Η εκτόξευση πυραύλων αυτήν την εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, για την οποία κατηγορείται ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, δείχνει «ποιος είναι υπέρ της ειρήνης και ποιος είναι υπέρ της αιματοχυσίας και των δακρύων», πρόσθεσε ο Ερντογάν. «Ελπίζουμε η διεθνής κοινότητα να μην κάνει το ίδιο λάθος που έκανε στη Συρία», τόνισε.
Tην Κυριακή, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου, επήλθε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, την ενίσχυση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, καθώς και την αποχή κάθε ξένης παρέμβασης στη λιβυκή διένεξη. Είχαν προηγηθεί εντατικές διαβουλεύσεις και στη Μόσχα, όπου οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν σειρά διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:
- Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
- Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα τη Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.
Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ