Κόσμος|25.01.2020 23:32

Λέκκας στο Open: Είναι πιθανός ένας ισχυρός μετασεισμός στην Τουρκία

Newsroom

Καθησυχαστικός ήταν ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας στις ερωτήσεις του Open Tv -στο κεντρικό δελτίο του Σαββάτου- για τον φονικό σεισμό των 6,8 ρίχτερ που έπληξε την Ανατολική Τουρκία και άφησε πίσω του 29 νεκρούς, ενώ οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια.

Αυτή η σεισμική ακολουθία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα δήλωσε στο Ανοιχτό κανάλι ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Όπως διευκρίνισε, η γεωτεκτονική σύνθεση της περιοχής που έγινε ο σεισμός είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Ελλάδας και επίσης δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τεκτονικών δομών που θα μπορούσε να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ούτε έχει σχέση με του πολύ πρόσφατους σεισμούς στη Μικρά Ασία απέναντι από τη Λέσβο. Όμως, ο κ. Λέκκας δεν απέκλεισε έναν νέο πολύ ισχυρό μετασεισμό ίδιου μεγέθους με τον κύριο των 6,8 ρίχτερ.

Επίσης, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ορισμένους σεισμολόγους που ισχυρίζονται ότι είχαν προβλέψει τον σεισμό στην Τουρκία λέγοντας ότι «προσβάλλουν και τον εαυτό τους και όλους εμάς γιατί δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για σεισμούς 1.500 χλμ. μακριά».

Τις απαντήσεις του στο δελτίο ειδήσεων ο κ. Λέκκας τις έδινε από τη σεισμόπληκτη περιοχή, καθώς ήδη έχει μεταβεί εκεί.

Δείτε τι δήλωσε στο βίντεο που ακολουθεί...

ΤουρκίαΕυθύμιος Λέκκαςσεισμός