Κόσμος|29.01.2020 14:57

Κοροναϊός: Ετοιμο το πρώτο νοσοκομείο στην Κίνα σε χρόνο ρεκόρ

Newsroom

Οι Κινέζοι κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να μετατρέψουν ένα άδειο κτίριο σε νοσοκομείο χιλίων κλινών αποκλειστικά και μόνο για τους ασθενείς του κοροναϊού που αυξάνονται ραγδαία.

Ο νέος επικίνδυνος ιός, που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 130 ανθρώπων και έχει μολύνει περίπου 6.0000 παγκοσμίως, πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησης του Πεκίνου, που προσπαθεί να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι παρέχει σωστή πληροφόρηση σε ότι αφορά την εξάπλωση του ιού, κάνοντας παράλληλα επίδειξη των ικανοτήτων της.

Την ίδια ώρα, κινεζική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι αρχές της πόλης Σεντσέν έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου κατά του AIDS για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την «Daily Mail», μέσα σε δύο ημέρες ένα άδειο κτίριο εξοπλίστηκε πλήρως για να λειτουργήσει ως νοσοκομείο για τους ασθενείς του ιού. Το νοσοκομείο βρίσκεται κοντά στην πόλη Γουχάν, όπου ξέσπασε η επιδημία του νέου κοροναϊού.

Το νέο νοσοκομείο ήταν παλαιότερα παραθεριστικό συγκρότημα το οποίο προοριζόταν για τους εργάτες της περιοχής. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι πρώτοι ασθενείς έχουν ήδη μεταφερθεί στο «Dabie Mountain Regional Medical Centre», στην περιοχή Χουανγκάνγκ. Στο μεταξύ, το Facebook, το Twitter και η Google προσπαθούν να βάλουν φρένο στην παραπληροφόρηση σε ότι αφορά τον ιό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το BBC.

Θα συνεχίσει η διάδοση του ιού για άλλες δύο εβδομάδες

Ο κοροναϊός 2019-nCoV θα συνεχίσει να διαδίδεται για άλλες δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Νετέσοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιο-Νανοτεχνολογίας, Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει ως εξής ... ο ιός είναι λιγότερο παθογόνος από εκείνον που προκάλεσε την άτυπη πνευμονία το 2003, καθώς το ποσοστό των θανάτων είναι μικρότερο από 5%. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανό να αυξηθεί για άλλη μία ή δύο εβδομάδες», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Νετέσοφ, η Ρωσία έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη απ' ό,τι ήταν στη διάρκεια του ξεσπάσματος της άτυπης πνευμονίας το 2003. «Αυτός ο ιός είναι πολύ διαφορετικός από τον ιό της γρίπης επειδή η περίοδος επώασής του είναι μεγαλύτερη και γι' αυτό μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι φορείς του ιού, αλλά δεν έχουν ακόμη ασθενήσει», εξήγησε ο ειδικός.

Αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στο Πεκίνο και ο κίνδυνος μόλυνσης εκεί αυξάνονται, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της πρωτεύουσας καθώς το ξέσπασμα της επιδημίας επεκτείνεται εκτός του επίκεντρου στην κεντρική πόλη Ουχάν.

Ο Πανγκ Σινγκούο, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών της πόλης του Πεκίνου, έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μέχρι τώρα το Πεκίνο έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο ενός ανθρώπου και 102 κρούσματα του ιού.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας έκανε έκκληση να ενισχυθεί η παραγωγή λαχανικών προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της προσφοράς και η σταθερότητα των τιμών εν μέσω του ξεσπάσματος ενός νέου κοροναϊού.

Το υπουργείο προέτρεψε επίσης τα αγροκτήματα να αυξήσουν την παραγωγή λαχανικών που αναπτύσσονται γρήγορα προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της αγοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Επικρίνουν την κινεζική κυβέρνηση για τον τρόπο χειρισμού της εξάπλωσης του ιού

Ήδη ο ιός πλήττει το κύρος της κινεζικής ηγεσίας και την διεθνή εικόνα της, δεδομένου του βεβαρυμένου παρελθόντος της χώρας με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Ο κοροναιός πλήττει κυρίως τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ ο οποίος επωμίζεται και αυξημένες ευθύνες για την συνολική πορεία της χώρας. Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση του περιοδικού «Economist», τα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας κατά μισή με μία ποσοστιαία μονάδα και, αναλόγως της εξάπλωσης της επιδημίας, δεν αποκλείεται οι επιπτώσεις να αποδειχθούν ακόμη χειρότερες σε βάθος χρόνου.

Στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη φουντώνει επίσης η συζήτηση για την αξιοπιστία του εθνικού συστήματος δημόσιας υγείας. Η επιδημία αποκαλύπτει τις ανεπαρκείς σε πολλές επαρχίες συνθήκες υγιεινής αλλά και την εκτεταμένη ρύπανση σε πολλές μεγαλουπόλεις της χώρας.

νοσοκομείαΚίναΚορονοϊόςνέος κορονοϊός