Κόσμος|30.01.2020 15:31

«Πιο πολλά μας ενώνουν»: Δάκρυσαν οι Βρετανοί ευρωβουλευτές για το Brexit

Μαρία Ψαρά

Πιο πολλά μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν». Με τα λόγια της Τζο Κοξ, της Βρετανίδας πολιτικού που δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα που έφερε το Brexit, αποχαιρέτησε τους Βρετανούς ευρωβουλευτές ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. «Είναι βαρύ να σας αποχαιρετήσουμε» είπε ο Ιταλός πρόεδρος.

Από τους συνολικά 683 ευρωβουλευτές, οι 621 υπερψήφισαν, οι 49 καταψήφισαν και οι 13 ψήφισαν αποχή. Μόλις ακούστηκε το αποτέλεσμα, οι Βρετανοί ευρωβουλευτές, αλλά και πολλοί συνάδελφοί τους από διάφορες εθνικότητες, ξεκίνησαν να τραγουδούν ένα σκοτσέζικο τραγούδι που συνήθως λέγεται για τη νέα χρονιά. Κρατώντας τα χέρια μεταξύ τους, κράδαιναν τα κασκόλ που φορούσαν οι περισσότεροι, που ανέγραφαν «πάντα ενωμένοι» και «ενωμένοι στη διαφορετικότητα 1973-2020», παραπέμποντας στα χρόνια παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Πολλοί Βρετανοί ευρωβουλευτές δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους. Γι' αυτούς, το Brexit σημαίνει τέλος μιας καριέρας, αποχώρηση από τις Βρυξέλλες, επιστροφή σε κάτι εντελώς άγνωστο. Αλλά και μια προσωπική ζωή που ανατρέπεται άρδην. Ευχαριστημένοι και πασιχαρείς δήλωναν οι ευρωβουλευτές του κόμματος Brexit, που είχαν πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ολόκληρη η μέρα χθες στο ευρωκοινοβούλιο ήταν συναισθηματική. Νωρίτερα, σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση των Σοσιαλιστών, το παρών έδωσαν ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, αλλά και πολλά ακόμη στελέχη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

«Δεν είναι αντίο, αλλά εις το επανιδείν» έγραφε το σύνθημα στη βιντεοοθόνη, ενώ οι παριστάμενοι έκλεισαν την εκδήλωση τραγουδώντας τον Ύμνο στη Χαρά, που έχει συνδεθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

BrexitΕυρωπαϊκό ΚοινοβούλιοευρωβουλευτέςΕυρωπαϊκή Ένωση