Κινεζικές Αρχές: Ελληνες εγκλωβισμένοι στον πυρήνα του κοροναϊού
Μαρία ΨαράΔύο Έλληνες υπήκοοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού στη Γουχάν της Κίνας. Η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ωστόσο προέρχεται από τις κινεζικές Αρχές, οι οποίες ανέφεραν ότι ανάμεσα στους Ευρωπαίους υπηκόους που έχουν δηλώσει επιθυμία να εγκαταλείψουν την περιοχή είναι δύο άτομα με ελληνικό διαβατήριο.
Η πληροφορία βρίσκεται υπόψη των ευρωπαϊκών Αρχών, οι οποίες μένει να τη διασταυρώσουν. Για να υπάρξει σχετική ανακοίνωση, θα πρέπει να υπάρξει επιβεβαίωση και από τις ευρωπαϊκές Αρχές που λειτουργούν στην περιοχή.
Προς το παρόν, οι επιβεβαιωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Γουχάν προέρχονται από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία Εστονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λάτβια, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν έχουν δικαίωμα να φύγουν Ευρωπαίοι πολίτες που μπήκαν στην Κίνα με κινεζικό διαβατήριο, ωστόσο η ΕΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κινεζικές Αρχές όπου χρειάζεται.
Μόνο η Γαλλία και η Βρετανία διαθέτουν προξενικές Αρχές στην περιοχή της Γουχάν. Οι υπόλοιπες χώρες -όπως και η Ελλάδα- διαθέτουν τις πρεσβείες τους στο Πεκίνο, που είναι πολύ μακριά. Οι Γάλλοι έχουν δεχθεί να μεταφέρουν και άλλους Ευρωπαίους πολίτες που θα θελήσουν να μεταφερθούν σε ασφαλές έδαφος.
Έτοιμη η Γαλλία
Έτοιμη να στείλει αεροπλάνα στην Γουχάν της Κίνας, προκειμένου να παραλάβει Ευρωπαίους υπηκόους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί είναι η Γαλλία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να στείλει κι εκείνη δικό της αεροπλάνο.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλα τα κράτη μέλη για όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού. Μέσω τηλεδιασκέψεων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από την Ευρώπη αλλά και την Κίνα «συντονίζονται» μέσω του κέντρου αυτού στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών.
Το ethnos.gr βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του κέντρου από τον αρμόδιο Διευθυντή Johannes Luchner. «Το να απεγκλωβιστούν οι περίπου 600 Ευρωπαίοι υπήκοοι που βρίσκονται εκεί είναι μια δύσκολη διαδικασία. Την πρωτοβουλία για την πτήση έχει η Γαλλία, η οποία ενεργοποίησε το μηχανισμό, αλλά και η Κίνα πρέπει να προβεί σε κινήσεις όπως η αδειοδότηση προσγείωσης του αεροσκάφους στη Γουχάν, οι διαδικασίες εκεί και το σκρίνιγκ των επιβαινόντων», μας εξήγησε ο Γιοχάνες Λούκνερ.
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα συντονίσει μια τόσο δύσκολη επιχείρηση. Οι προηγούμενες ήταν στην επιδημία του Έμπολα στην Δυτική Αφρική, όπου ναι μεν υπήρχε το ζήτημα της επιδημίας και οι απεγκλωβισμένοι έπρεπε να τεθούν υπό ιατρική παρακολούθηση, ωστόσο υπήρχαν εκεί μεμονωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες. Η δεύτερη φορά αφορούσε την χρονική στιγμή μετά την πτώση του Καντάφι στη Λιβύη, όταν οι Ευρωπαίοι ήταν πολλοί (περίπου 350), αλλά... όλοι υγιείς. Θα είναι η πρώτη φορά μαζικής μεταφοράς και ιατρικής παρακολούθησης ταυτόχρονα. Όσοι τελικά μπουν στις πτήσεις, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα περίπου δύο εβδομάδες.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά