Κοροναϊός: Νέος χάρτης κινδύνου παγκόσμιας εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού
Μαίρη ΤσίνουΝέα ανησυχητικά δεδομένα που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι κάτοικοι από τη Γουχάν της Κίνας κατέφυγαν σε περισσότερες από 350 πόλεις ανά τον κόσμο τις κρίσιμες δύο εβδομάδες προτού η πόλη μπει σε καραντίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού.
Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton έδωσαν στη δημοσιότητα νέα τρομακτικά δεδομένα που προβλέπουν την παγκόσμια εξάπλωση του θανάσιμου κοροναϊού τους επόμενους τρεις μήνες.
Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα κινητών τηλεφώνων και στοιχείων πτήσης 60.000 ανθρώπων από τους εκτιμώμενους πέντε εκατομμύρια κατοίκους της Γουχάν που έφυγαν κατά τη διάρκεια των κρίσιμων δύο εβδομάδων και προτού η πόλη τεθεί σε καραντίνα λόγω κοροναϊού.
Η ερευνητική ομάδα World Pop Project του Πανεπιστημίου του Southampton χρησιμοποίησε στοιχεία γεωγραφικής τοποθεσίας από τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Baidu, καθώς και πληροφορίες από διεθνή δρομολόγια πτήσεων, για να δημιουργήσουν έναν χάρτη πρόβλεψης κινδύνου σε παγκόσμιο επίπεδο για την πιθανή εξάπλωση του ιού από τη Γουχάν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 59.912 επιβάτες αεροσκαφών -συμπεριλαμβανομένων των 834 μολυσμένων με 2019-nCoV- πέταξαν από τη Γουχάν σε 382 πόλεις εκτός της ηπειρωτικής Κίνας τις ημέρες που προηγήθηκαν μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου, οπότε η πόλη τέθηκε σε καραντίνα.
«Η πλειονότητα αυτών των πόλεων ήταν στην Ασία, αλλά κύριοι κόμβοι σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία ήταν επίσης εμφανείς, με έντονη συσχέτιση μεταξύ των προβλεπόμενων κινδύνων από την εισαγωγή πιθανών ασθενών και των αναφερόμενων περιπτώσεων σε αυτές τις περιοχές» γράφουν οι συντάκτες.
«Επειδή έχει ήδη εξαπλωθεί αρκετά ο ιός, μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών αεροπορικών εταιρειών (3,3 εκατομμύρια σύμφωνα με το σενάριο ότι έχει υπάρξει 75% μείωση των ταξιδιών σε σχέση με τους κανονικούς όγκους) μπορεί να απαιτείται να υποβληθεί σε εξετάσεις σε πόλεις υψηλής επικινδυνότητας στην Κίνα και σε προορισμούς ανά τον κόσμο για τους επόμενους τρεις μήνες - από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2020- για να περιοριστεί αποτελεσματικά η εξάπλωση του ιού πέρα από τον σημερινό βαθμό» αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι προορισμοί για τους ταξιδιώτες από τις κινεζικές πόλεις υψηλού κινδύνου την περίοδο πριν την κινεζική Πρωτοχρονιά ήταν η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και η Αυστραλία.
Στην Αφρική, η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, η Αιθιοπία, ο Μαυρίκιος, το Μαρόκο, η Νιγηρία και η Κένυα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας.
«Η περαιτέρω εξάπλωση του 2019-nCoV στην Κίνα αλλά και διεθνώς είναι πιθανό να συμβεί», καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης.
«Όλες οι χώρες, ιδιαίτερα οι ευάλωτες περιοχές, πρέπει να είναι προετοιμασμένες και να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη μόλυνση του 2019-nCoV».
Οι ερευνητές παρουσίασαν μια δυσοίωνη στατιστική ανάλυση που επιβεβαιώθηκε από τις αρχές της Γουχάν: πέντε εκατομμύρια από τους 11 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης είχαν ήδη φύγει μέχρι τη στιγμή που τέθηκε σε καραντίνα η πόλη, μόλις δύο ημέρες πριν από την κινεζική Πρωτοχρονιά.
«Το πού πήγαν αυτοί οι ταξιδιώτες και πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του ιού εντός και εκτός της Κίνας παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα», υπογραμμίζουν.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό, με περισσότερα από 40.500 περιστατικά επιβεβαιωμένα παγκοσμίως, από τα οποία τα 40.146 να σημειώνονται στην ηπειρωτική Κίνα.
Δείτε εδώ ολόκληρη τη μελέτη του πανεπιστημίου του Southampton
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ