Κόσμος | 25.10.2018 17:00

Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος στην Αιθιοπία

Newsroom

Διπλωμάτης καριέρας, η Σάλε-Γουόρκ Ζέντα, θα είναι η τέταρτη πρόεδρος της Αιθιοπίας μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος του 1995. Βάσει της νομοθεσίας, ο πρόεδρος εκλέγεται για εξαετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά. Η θέση του προέδρου στην Αιθιοπία είναι κυρίως τιμητική, καθώς την εκτελεστική εξουσία έχει ο πρωθυπουργός.

Μέχρι τώρα η Σάλε-Γουόρκ ήταν ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Αφρικανική Ένωση.

Η αντικατάσταση

Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρεσβευτής στη Γαλλία, στο Τζιμπουτί και στη Σενεγάλη και μόνιμη εκπρόσωπος της Αιθιοπίας στην Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη, έναν περιφερειακό οργανισμό της ανατολικής Αφρικής.

Η Σάλε- Γουόρκ αντικαθιστά τον Μουλάτου Τεσόμε Γουίρτου, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, ένα χρόνο προτού ολοκληρώσει τη θητεία του.

«Σε μια ιστορική κίνηση τα δύο σώματα του κοινοβουλίου εξέλεξαν την πρεσβευτή Σάλε- Γουόρκ Ζέουντα νέο πρόεδρο της Αιθιοπίας. Είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κράτους στη σύγχρονη Αιθιοπία», έγραψε στο Twitter ο Φίτσουμ Αρέγκα, προσωπάρχης του πρωθυπουργού της χώρας Αμπίγι Άχμεντ.

Την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Αμπίγι προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του διόρισε 10 γυναίκες υπουργούς, καθιστώντας την Αιθιοπία την τρίτη αφρικανική χώρα που επιτυγχάνει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην κατανομή υπουργείων.

Αιθιοπία