Κόσμος|17.02.2020 14:43

Η Τουρκία έχει «κολλήσει» στον βάλτο της Συρίας και το NATO την «αδειάζει»»

Newsroom

«Δεν είναι στα σχέδια του ΝΑΤΟ να παράσχει στρατιωτική στήριξη στην Αγκυρα αν η Τουρκία εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία» δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο TASS διπλωματική πηγή της γείτονος, ενώ το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA) μετέδωσε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, ανέκτησαν τον έλεγχο δεκάδων περιοχών στην επαρχία του Χαλεπίου.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα υποστηρίξουν την επίκληση του άρθρου 5 σχετικά με τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών στις αρχές του Φεβρουαρίου στην Ιντλίμπ» επεσήμανε η πηγή.

Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εξετάσει την πιθανότητα να παράσχει στην Τουρκία βοήθεια εφόσον πραγματοποιείται επιχείρηση στην περιοχή. Στο μεταξύ, ο συριακός κυβερνητικός στρατός, σύμφωνα με το SANA, πως «ανακτήθηκε ο πλήρης έλεγχος δεκάδων οικισμών στη δυτική και τη βορειοδυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου».

Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση του συριακού στρατού, τα περάσματα Μιζνάρ και Μουχαϊρέζ, στη Βόρεια Συρία, άνοιξαν και πλέον οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ οι Σύροι αξιωματικοί που είναι πιστοί στον Ασαντ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να απελευθερώσουν τη χώρα από τις δυνάμεις κατοχής.   

ΣυρίαΤουρκίαΙντλίμπNATO