Κόσμος|18.02.2020 15:13

Υπόθεση Κάρολαϊν Φλακ: Πάνω από μισό εκατομμύριο Βρετανοί ζητούν «φρένο» στα tabloids

Μαρία Ανδρικάκη

H Βρετανίδα ηθοποιός Στέφανι Ντέιβις ξεσπάει και δημοσιεύει βίντεο στο οποίο ζητάει υπογραφές για να μπει φρένο στα δημοσιεύματα σκανδαλοθηρικών εφημερίδων. Η 26χρονη ήταν καλή φίλη με την παρουσιάστρια Κάρολαϊν Φλακ, που έδωσε τέλος στη ζωή της το περασμένο Σάββατο. Η 40χρονη παρουσιάστρια του «Love Island» κατηγορούνταν για ενδοοικογενειακή βία. Μην μπορώντας να διαχειριστεί όσα γράφονταν για εκείνη, οδηγήθηκε στην αυτοχειρία.

O θάνατός της πυροδοτεί τον δημόσιο διάλογο στη Βρετανία σχετικά με το πώς τα tabloids επιτίθενται και σχολιάζουν τα διάσημα πρόσωπα. Πώς κρίνουν και χαρακτηρίζουν τις διασημότητες «χωρίς να ξέρουν τι περνούν στη ζωή τους», όπως αναφέρει η Ντέιβις.

Με τους φίλους της Κάρολαϊν να υποστηρίζουν ότι η παρουσιάστρια υπέφερε από κατάθλιψη εξαιτίας των ψευδών δημοσιευμάτων, η ηθοποιός προτείνει μια νέα νομοθεσία για τον περιορισμό του Τύπου και την πρόληψη παρόμοιων τραγωδιών. Ζητάει, μάλιστα, δημοσίως τις υπογραφές των πολιτών για να καταφέρει να φτάσει το ζήτημα στο βρετανικό κοινοβούλιο και να απαγορευτεί η δημοσίευση πληροφοριών που δεν μπορούν να αποδειχθούν. Να δημιουργηθεί, δηλαδή, ο «νόμος Κάρολαϊν», όπως τον ονομάζει η ίδια.

«Σας επιτρέπεται να τυπώνετε ψέματα, σας επιτρέπεται να τυπώνετε πράγματα που δεν είναι αληθινά, σας επιτρέπεται να τυπώνετε πράγματα που επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων, τι περνούν στη ζωή τους», φωνάζει κλαίγοντας στο δεκάλεπτο βίντεο – πρόσκληση η νεαρή ηθοποιός. Το αίτημα μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Βρετανοί πολίτες. Στόχος είναι το 1 εκατομμύριο, ώστε να απαγορευτούν η παραβίαση της προσωπικής ζωής, η διαρροή ιατρικού ιστορικού δημόσιων προσώπων και η δημοσίευση ψευδών πληροφοριών.

Μεγάλη ΒρετανίαCaroline Flackταμπλόιντ