Κόσμος | 19.02.2020 16:04

Ε.Ε: Η νέα σύλληψη Καβαλά καταστρέφει την αξιοπιστία της δικαστικής εξουσίας της Τουρκίας

Μαρία Ψαρά

Στις 18 Φεβρουαρίου 2020, ο γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε νέα απόφαση στέρησης της ελευθερίας εναντίον του Οσμάν Καβαλά με νέες κατηγορίες μόλις λίγες ώρες αφού το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωσή του.

Η έλλειψη αξιόπιστων λόγων για την εκ νέου σύλληψη του Οσμάν Καβάλα και η συνέχιση της κράτησής του, εν αναμονή διαφορετικών κατηγοριών, καταστρέφει περαιτέρω την αξιοπιστία της δικαστικής εξουσίας της Τουρκίας. 

«Ως υποψήφια χώρα και μακροχρόνιο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία αναμένεται να εφαρμόσει τα υψηλότερα δημοκρατικά πρότυπα και πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, του αυστηρού σεβασμού της αρχής του τεκμηρίου της αθωότητας και της νομικής διαδικασίας. Αυτές είναι κρίσιμες πτυχές όχι μόνο για τους πολίτες της Τουρκίας, αλλά και για να εγγυηθεί μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη τουρκική δικαστική εξουσία. Οι δικαστικές διαδικασίες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως μέσο σίγασης σημαντικών φωνών. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις υπό εξέλιξη δίκες, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Büyükada» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στανο. 

Οσμάν ΚαβαλάΕυρωπαϊκή Ένωση