Κόσμος|23.02.2020 21:14

Ακροδεξιός τρόμος πάνω από την Ευρώπη - Αύξηση 320% στα κρούσματα

Γιάννης Χαραμίδης

Το ρατσιστικό-ξενοφοβικό χτύπημα της περασμένης Τετάρτης στην πόλη Χάναου ήταν το δεύτερο μέσα σε μόλις πέντε μήνες στη Γερμανία. Τον περασμένο Οκτώβριο, ένοπλος προσπάθησε να μπει σε συναγωγή στην πόλη Χάλε εκτελώντας εν ψυχρώ δύο ανθρώπους προτού οι αστυνομικές Αρχές τον συλλάβουν. Αυτήν τη φορά σε μια πόλη περίπου ίδιου (μικρομεσαίου) μεγέθους για τα γερμανικά δεδομένα, ο ακροδεξιός δράστης κατάφερε να σκοτώσει εννέα ανθρώπους σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης πριν γυρίσει στο σπίτι του, εκτελέσει την ίδια του τη μητέρα και τελικά αυτοκτονήσει. Το χτύπημα στη Χάναου στέρησε τη ζωή από 5 Τούρκους πολίτες, μία γυναίκα από τη Βοσνία, μία από την Πολωνία και δύο Κούρδους, όλοι τους μετανάστες. Είναι ακόμη ένα χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της Γερμανίας, η οποία όλο και πιο συχνά γίνεται το σκηνικό στο οποίο επιλέγουν να «εκφράζονται» ακροδεξιά στοιχεία με απίστευτη φρικαλεότητα.

Το προφίλ του μακελάρη

Πηγές από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Γερμανίας τονίζουν πως ο 43 ετών δράστης, γέννημα θρέμμα της πόλης, δεν θα μπορούσε ποτέ να μπει στη λίστα με τους «επικίνδυνους τρομοκράτες», καθώς ο τρόπος με τον οποίο είχε επιλέξει να ζει (με την 72 ετών μητέρα του) αλλά και να εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον είχαν κατατάξει στη λίστα των «γραφικών συνωμοσιολόγων». Ο Τομπάις Ρ. έμενε με τη μητέρα του, αλλά ο βίος του κάθε άλλο παρά λιτός υπήρξε. Το αυτοκίνητο με το οποίο κινήθηκε για να σπείρει τον θάνατο στο κέντρο της πόλης κοστίζει αρκετά και δεν συγκαταλέγεται στα της «μικρομεσαίας» τάξης ακόμη και για τα γερμανικά δεδομένα. Ο μακελάρης της Χάναου επίσης φαίνεται πως γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια τα δύο στέκια μεταναστών στα οποία συχνάζουν για έναν ναργιλέ μετά τη δουλειά, και κατάφερε, χωρίς ιδιαίτερη γνώση από όπλα (όπως αναφέρει το RTL), να εκτελέσει εννέα ανθρώπους και να τραυματίσει ακόμη πέντε, απλώς γιατί βρέθηκε την «κατάλληλη» ώρα στο «κατάλληλο» σημείο. Ο δράστης άφησε πίσω του ένα χειρόγραφο μανιφέστο 24 σελίδων στο οποίο εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να εξοντωθούν ορισμένοι λαοί, η απέλαση των οποίων από τη Γερμανία δεν είναι εφικτή. Λίγες ημέρες πριν αιματοκυλήσει ξανά τη Γερμανία ο δράστης είχε αναρτήσει βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο γίνεται σαφές πως είχε εμμονές με θεωρίες συνωμοσίας. Στο συγκεκριμένο βίντεο καλεί τους Αμερικανούς να αφυπνιστούν, καθώς «η χώρα τους διοικείται από αόρατες μυστικές οργανώσεις που βασανίζουν υπογείως και σκοτώνουν μικρά παιδιά».

Τα στοιχεία αναφορικά με τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος αποτελούν στοιχείο μελέτης από το 2003 από τον Οργανισμό Global Terrorism Index. Για το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2020, δείχνουν πως συνολικά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος μειώνονται. Παρά ταύτα με μια πιο αναλυτική ματιά διαπιστώνει με τρόμο κάποιος πως τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, τα οποία υποκινήθηκαν από ρατσιστικό ή ξενοφοβικό μίσος, αυξήθηκαν την τελευταία πενταετία κατά 320%. Συνολικά το 2018 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τρομοκρατικές ενέργειες ακροδεξιών στοιχείων, την ίδια στιγμή που μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν από χέρια τα οποία όπλισε το μίσος...

Σύμφωνα με αναλυτές που υπογράφουν τη μελέτη, το κρίσιμο ζήτημα με την ακροδεξιά τρομοκρατία έχει να κάνει με το γεγονός πως αποτελείται από ανομοιογενή στοιχεία, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπουν στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Τονίζουν πως η αύξηση της ακροδεξιάς βίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο τα ακραία στοιχεία μεταλλάχθηκαν και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις ανοιχτές συγκρούσεις στους δρόμους (π.χ. με τους Skinheads) και να αφοσιωθούν στο κομμάτι του Διαδικτύου.

«Οπλο» το πληκτρολόγιο

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως μπορεί οι μετρήσεις κοινής γνώμης να δείχνουν ότι οι νέοι δεν είναι πολιτικοποιημένοι, αλλά αυτό απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα, καθώς πλέον το όπλο και το μέσο ταυτόχρονα είναι ένας υπολογιστής, ένα πληκτρολόγιο και το Διαδίκτυο... Εντύπωση προκαλεί όμως ακόμη ένα στοιχείο στη συγκεκριμένη έρευνα. Η Γερμανία δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση με τα ακροδεξιά τρομοκρατικά χτυπήματα από τις χώρες της Ευρώπης. Τη θλιβερή πρωτιά κατέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο τα κρούσματα αυξάνονται κάθε χρόνο τουλάχιστον κατά 20%. Το Ηνωμένο Βασίλειο μάλιστα είναι υψηλότερα από χώρες όπως η Αιθιοπία, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη σε ετήσιο ρυθμό εκδήλωσης γενικά τρομοκρατικών ενεργειών.

Γερμανίατρομοκρατία