Κόσμος|08.12.2018 09:41

Γαλλία: Σε θέσεις μάχης αστυνομία και «Κίτρινα Γιλέκα»

Έρη Πανσεληνά

Η κυβέρνηση έχει πολλαπλασιάσει τις εμφανίσεις και τις δηλώσεις στελεχών της, σε μια τελευταία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα προκειμένου να μην επαναληφθούν οι βιαιότητες των προηγούμενων εβδομάδων, ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του προέδρου Μακρόν.

Βουλευτές των Σοσιαλιστών, του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας, δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση ο Εμανουέλ Μακρόν, επιδιώκουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους και από άλλα κόμματα, έτσι ώστε να καταθέσουν πρόταση μομφής τη Δευτέρα.

Υπό το βάρος της λαϊκής οργής, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε -μετά το αρχικό πάγωμα για έξι μήνες των φοροαυξήσεων στα καύσιμα- ότι θα αποσύρει τα σχέδια για αυξήσεις από τον προϋπολογισμό του 2019, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ετοιμάζεται να προωθήσει φοροελαφρύνσεις.

Μυρίζει μπαρούτι

Καθώς στη χώρα μυρίζει μπαρούτι εν όψει της σημερινής διαδήλωσης του αυθόρμητου κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», με τη γαλλική κυβέρνηση να αναπτύσσει περίπου 65.000 αστυνομικούς και άρματα μάχης στους γαλλικούς δρόμους για να αντιμετωπίσει τα επεισόδια και τις οδομαχίες που αναμένονται για τέταρτη εβδομάδα, στο στόχστρο έρευνας έχει τεθεί ένας από τους επικεφαλής του κινήματος. Η Εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε χθες ότι ο Ερίκ Ντρουέ τέθηκε υπό έρευνα για «εξώθηση σε έγκλημα ή αδίκημα» και «οργάνωση παράνομης διαδήλωσης». Ο λόγος είναι οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη Τετάρτη: Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο μεγάλου δικτύου τι θα κάνει το κίνημα όταν φτάσει μπροστά από το Μέγαρο των Ηλυσίων, εκείνος απάντησε «θα μπούμε μέσα».

«Μείνετε στα σπίτια σας»

Η αστυνομία έχει καλέσει τα καταστήματα στην πολυσύχναστη συνήθως Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων να μην ανοίξουν σήμερα και έχει ζητηθεί από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας. Επίσης, ο Πύργος του Αϊφελ και περίπου 10 μουσεία του Παρισιού αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά και η Οπερα ακύρωσε τις παραστάσεις της, ενώ αναβλήθηκαν και πολλοί ποδοσφαιρικοί αγώνες. Πολλές γαλλικές περιφέρειες, δε, προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ζημιές και τους βανδαλισμούς απαγορεύοντας την πώληση ορισμένων επικίνδυνων προϊόντων, όπως καύσιμα, πυροτεχνήματα και χημικά και εύφλεκτα υλικά.

Εν τω μεταξύ, την οργή των Γάλλων πολιτών τροφοδότησαν οι εικόνες αστυνομικής βαναυσότητας εναντίον μαθητών που καταγράφηκαν στο Μαντ-λα-Ζολί και προκάλεσαν χθες παγκόσμια κατακραυγή. Η αστυνομία συνέλαβε συνολικά 153 άτομα για «συμμετοχή σε ένοπλη οχλαγωγία», ανάμεσα στα οποία μαθητές ηλικίας 12 ετών, ένας εκ των οποίων με σύνδρομο Down. Οι μαθητές εμφανίστηκαν γονατισμένοι με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, εικόνες που προκάλεσαν αντιδράσεις στη χώρα, με τους διαδηλωτές να κάθονται στην ίδια στάση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το εξώφυλλο του «Paris Match» που διχάζει τη Γαλλία

Εν μέσω κατηγοριών για την παρείσφρηση στο κίνημα ακροδεξιών στοιχείων, σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία το εξώφυλλο του περιοδικού «Paris Match», στο οποίο απεικονίζεται ένας γνωστός αρνητής του Ολοκαυτώματος να φοράει κίτρινο γιλέκο. Με φόντο την Αψίδα του Θριάμβου, ο αντισημίτης συγγραφέας Ερβέ Ρισέν εμφανίζεται να συμμετέχει στις διαδηλώσεις και να συνομιλεί με έναν αστυνομικό κρατώντας μια γαλλική σημαία.

«Ο αντισημίτης και οι αρνητές του Ολοκαυτώματος αγάλλονται με τη δημοσιότητα που τους παρέχετε με αυτόν τον τρόπο» τόνισε η Εθνική Ομοσπονδία Κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (Licra). Μολονότι ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Ολιβιέ Ρουαγιάν χαρακτήρισε τη φωτογραφία «εμβληματική», υποστηρίζοντας ότι «αποκαλύπτει τη διείσδυση των εξτρεμιστών στο κίνημα των "Κίτρινων Γιλέκων"», οι δημοσιογράφοι του περιοδικού αποστασιοποιήθηκαν από αυτήν τη δήλωση, χαρακτηρίζοντας την επιλογή «λανθασμένη».

ΓαλλίαΕμανουέλ ΜακρόνΠαρίσικίτρινα γιλέκα