Κόσμος | 06.03.2020 10:21

Κοροναϊός: Στις Βρυξέλλες η ολομέλεια του Στρασβούργου υπό τον φόβο του ιού

Μαρία Ψαρά

Η ολομέλεια του Στρασβούργου θα γίνει στις Βρυξέλλες λόγω κοροναϊού. Μέσα από τις ολοένα εντονότερες προειδοποιήσεις για μια πιθανή οικονομική πτώση ως αποτέλεσμα του κοροναϊού, οι Υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. συναντώνται ξανά στις Βρυξέλλες για μια έκτακτη συνεδρίαση συντονισμού για να συζητήσουν θέματα δημόσιας υγείας, σχετικά με την εξελισσόμενη κατάσταση - συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών αλυσίδων εφοδιασμού.

Υπάρχουν ήδη καταγγελίες από ορισμένους αξιωματούχους για μια μάλλον χλιαρή επίδειξη αλληλεγγύης από τα κράτη μέλη στην ανταλλαγή προμηθειών στην Ιταλία - το επίκεντρο της ασθένειας στην Ευρώπη. Παρόλο που αυτό μπορεί να επιδεινωθεί, οι χώρες φέρονται να αποθεματοποιούν τις προμήθειες - ένα ακόμη σημάδι ότι ο φόβος επικρατεί.

Στον απόηχο της συνάντησης των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συμφωνίας για άλλη μια κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ, οι υπουργοί Εξωτερικών που θα συναντηθούν στο Ζάγκρεμπ αναμένεται να επαναλάβουν την υποστήριξή τους στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό σχετικά με την Τουρκία, αλλά η συζήτησή τους θα αφορά κυρίως το πώς θα στηριχτεί η Άγκυρα για τα δεινά της στη Συρία.

Εκείνο που ζητάει η Αθήνα είναι ένα ανακοινωθέν παρόμοιο με το προχθεσινό, την καταδίκη της εργαλειοποίησης των προσφύγων και μεταναστών. Οι υπουργοί, όμως, «καίγονται» περισσότερο να λύσουν τα θέματα με Τουρκία. 

ΚορονοϊόςΒρυξέλλες