Κόσμος|09.12.2018 18:43

Τελική αναμέτρηση: Κίτρινα Γιλέκα εναντίον Εμανουέλ Μακρόν (vids)

Newsroom

Παρά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, χάος επικράτησε το Σάββατο στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, όπου μετείχαν τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι, ενώ έγιναν χιλιάδες προσαγωγές και υπήρξαν δεκάδες τραυματίες.

«Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, ενώ 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, αριθμοί που θα αυξηθούν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Μόνο στο Παρίσι, οι προσαγωγές ανήλθαν στις 920. Εξ αυτών, οι 619 τέθηκαν σε προσωρινή κράτηση. Παράλληλα, υπήρξαν 118 τραυματίες διαδηλωτές και 17 τραυματίες από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας. Μόνο στο Παρίσι, 126 άτομα μετέβησαν σε νοσοκομεία της πόλης για να φροντίσουν τα τραύματά τους. Και ίσως τα νούμερα αυτά να είναι μεγαλύτερα τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές.

T

Από την πλευρά της, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, εξέφρασε τη λύπη της για «τις σκηνές χάους» στην πρωτεύουσα και τις «ανυπολόγιστες ζημιές» για την Οικονομία και την εικόνα της πόλης, στον απόηχο των επεισοδίων που ξέσπασαν, από κουκουλοφόρους που λεηλάτησαν ό,τι βρήκαν, στην «ουρά» της διαδήλωσης των Κίτρινων Γιλέκων.

Την ίδια στιγμή, δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες διαδηλωτών, δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ για τη βία της γαλλικής αστυνομίας απέναντι στα «Κίτρινα Γιλέκα». Σε ένα βίντεο μάλιστα φαίνονται άνδρες της γαλλικής χωροφυλακής να σηκώνουν το καρότσι ενός άνδρα με αναπηρία και να τον μεταφέρουν βίαια ενώ στη συνέχεια τον ρίχνουν στο έδαφος, παρά τις αντιδράσεις όσων βρίσκονταν εκεί.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια ιδιαίτερα εκρηκτική κατάσταση, η οποία ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο να απευθύνει, το βράδυ της Δευτέρας, τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους συμπολίτες του. Εκεί,  ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα προκειμένου να κάμψει την αντίσταση των «Κίτρινων Γιλέκων».  «Θα ανακοινώσει μέτρα για την αγοραστική δύναμη και τη φορολογική δικαιοσύνη», σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», που επικαλείται πηγές που πρόσκεινται στο Ελιζέ.  «Την Παρασκευή», σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, «ο Μακρόν υποδέχθηκε στο Ελιζέ τους δημάρχους». «Μήπως, ο πρόεδρος άκουσε το μήνυμα από τον δρόμο; «Θέλω να δω όλους τους δημάρχους της Γαλλίας», φέρεται να είπε την Παρασκευή ο Μακρόν, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.

T

«Μετά οκτώ ημέρες σιωπής, ο αρχηγός του κράτους ενημέρωσε τους δημάρχους ότι θα μιλήσει τη Δευτέρα το βράδυ στην τηλεόραση για να απαντήσει στα Κίτρινα Γιλέκα. Δεν θα πάει με άδεια χέρια και αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με την αγοραστική δύναμη και τη φορολογική δικαιοσύνη», αναφέρουν οι πηγές.

Στο μεταξύ, τα Κίτρινα Γιλέκα, μέσω Facebook, ανανεώνουν νέο ραντεβού για τις 15 Δεκεμβρίου. Η νέα προγραμματισμένη κινητοποίηση του κινήματος θέτει εκ νέου σε συναγερμό τις γαλλικές αρχές, οι οποίες αναμένουν νέο κύκλο επεισοδίων στους δρόμους του Παρισιού.

Την ίδια στιγμή, ακόμα και εάν η επόμενη συνάντηση δεν γίνει ποτέ στις πλατείες, ήδη τα όσα έχουν καταφέρει τα Κίτρινα Γιλέκα συνιστούν νίκες. Η πρώτη επετεύχθη μετά την κυβερνητική ανακοίνωση ότι θα «παγώσουν» οι επερχόμενες αυξήσεις στα καύσιμα. Η δεύτερη νίκη των Κίτρινων Γιλέκων σημειώθηκε το Σάββατο σε πολλές γαλλικές πόλεις και όχι μόνο στο Παρίσι.

Πώς προδιαγράφονται οι επόμενες ημέρες; Όλα θα εξαρτηθούν από το διάγγελμα Μακρόν και το κατά πόσο θα μπορέσει να πείσει τους διαδηλωτές, με αυτά που θα εξαγγείλει, να βγάλουν τα κίτρινα γιλέκα. Το βέβαιο είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να είναι εξαιρετικά πειστικός σε όσα πει μπροστά στην κάμερα, στην προσπάθειά του να σβήσει τη φωτιά που έχει ανάψει στις γαλλικές πόλεις και διαρκώς θεριεύει.
Πάντως, σε καμία περίπτωση, αυτός ο άλλοτε τόσο δημοφιλής πολιτικός θα πίστευε πως θα ερχόταν η ώρα κατά την οποία θα έπρεπε να καθησυχάσει Γάλλους πολίτες, οι οποίοι -φωνάζοντάς του «Μακρόν, παραιτήσου»- θα δρομολογούσαν πολιτικές εξελίξεις.

Εμανουέλ ΜακρόνΓαλλίακίτρινα γιλέκα