Ερντογάν: Έφυγε χωρίς δηλώσεις μετά τη συνάντηση με Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν
NewsroomΓια περίπου μία περίπου ώρα συναντήθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια των ΝΥΤ στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε μετά το τέλος της συνάντησης χωρίς να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Ωστόσο η συνέντευξη Τύπου του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πραγματοποιήθηκε κανονικά. Σημειώνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβλεπόταν να συμμετέχει στη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Ο τρόπος που έφυγε ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει ότι κάτι δεν πήγε καλά στη συνάντηση.
Μισέλ: Δεν συμφωνήσαμε - Θετικό σημάδι η επανέναρξη συνομιλιών
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις δηλώσεις του είπε ότι υπήρξε ένα καλό σημείο εκκίνησης για την επανέναρξη των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές δεν έφτασαν σε συμφωνία. Ακόμη ο κ. Μισέλ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας με επικεφαλής τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, που θα αναλάβει έναν εκτενή διάλογο με ομάδα υπό την ηγεσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να διασαφηνίσουν τα σημεία της τρέχουσας συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και να εντοπίσουν αν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης.
Φον ντερ Λάιεν: Ελλάδα και Τουρκία χρειάζονται στήριξη για το προσφυγικό
«οι μετανάστες χρειάζονται στήριξη, η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη αλλά και η Τουρκία χρειάζεται στήριξη». Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στη «χαρτογράφηση των σημείων της Συμφωνίας που θέλουμε να συζητήσουμε» αλλά ξεκαθάρισε πάντως πως «είπαμε στον πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά, αρκεί αυτό να συμβεί και από τη δική του πλευρά», ανέφερε μεταξύ άλλων η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Η Ελλάδα μας κατηγορεί για το «μεταναστευτικό»
Νωρίτερα ο Ερντογάν ζήτησε από το ΝΑΤΟ «απτή στήριξη» στον πόλεμο στη Συρία κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στις Βρυξέλλες. «Αναμένουμε απτή υποστήριξη από όλους τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία πρέπει να δείξει σαφώς την αλληλεγγύη του στην συμμαχία» με την Τουρκία, πρόσθεσε ο Ερντογάν. Η Άγκυρα θέλει το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις που έλαβε μεταξύ του 2012 και του 2015 για να υποστηρίξει την τουρκική αεράμυνα, πρόσθεσε.
«Η κατάσταση στη Συρία απειλεί την Ευρώπη. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδιάφορη για τους πολέμους και το ανθρωπιστικό δράμα στη Συρία», συμπλήρωσε.
«Οι σύμμαχοί μας πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τη χώρα μας χωρίς διακρίσεις και χωρίς να θέτουν πολιτικούς όρους», δήλωσε ο Ερντογάν. «Είναι πολύ σημαντικό η υποστήριξη που ζητάμε να χορηγηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση», ανέφερε.
Επέκρινε επίσης την Ελλάδα που κατέστησε την Τουρκία υπεύθυνη για την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση. «Είναι παράλογο και απερίσκεπτο για έναν σύμμαχο και μια γειτονική χώρα να κατηγορεί την Τουρκία», δήλωσε. Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την Τουρκία έναν «σημαντικό» σύμμαχο που έχει «συμβάλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους».
«Οι Σύμμαχοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Τουρκία και να διερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν περισσότερο», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Συμμαχίας στην συνεργασία.
Παράλληλα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ζήτημα «μια κοινή πρόκληση» και χαιρέτισε το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης στην κρίση.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα