Κόσμος|10.12.2018 09:05

Τα γιλέκα της… οργής έφτασαν µέχρι τις Κάτω Χώρες

Μαρία Ψαρά

Η διαµαρτυρία των «Κίτρινων Γιλέκων» έφτασε και στις Βρυξέλλες για δεύτερη φορά το Σάββατο. Με συνθήµατα όπως «Ελευθερία της έκφρασης» και «Ολοι µαζί», αλλά και πιο… βελγικά, κατά της κυβέρνησης Μισέλ, περίπου 1.500 συγκεντρωµένοι έστειλαν µήνυµα αντίδρασής για τη φορολογία, τις τιµές ντίζελ και γενικότερα το κόστος ζωής. Η βελγική Αστυνοµία προχώρησε σε περισσότερες από 450 προσαγωγές, από τις οποίες µόλις 10 µετατράπηκαν σε συλλήψεις – δείγµα της στρατηγικής που εφήρµοσαν οι αστυνοµικοί.

Σηµειώθηκαν µικροεπεισόδια και έγινε περιορισµένη χρήση χηµικών, όµως σε καµία περίπτωση δεν επαναλήφθηκε η ένταση που είχε καταγραφεί στο πρώτο συλλαλητήριο της 30ής Νοεµβρίου, όταν δύο αυτοκίνητα της Αστυνοµίας παραδοθήκαν στις φλόγες. Πάντως, µία µέρα µετά τη συγκέντρωση, η… επιθυµία των «Κίτρινων Γιλέκων» του Βελγίου κόντεψε να γίνει πράξη.

Η κυβέρνηση Μισέλ κρέµεται από µία κλωστή, αφού το φλαµανδικό εθνικιστικό κόµµα N-VA αποχώρησε από την κυβέρνηση του Βελγίου µε αφορµή την έγκριση του Συµφώνου για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ. Οι Φλαµανδοί είχαν απειλήσει ότι, αν ο πρωθυπουργός µετέβαινε στο Μαρακές, θα απέσυραν την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση. Οπερ και εγένετο. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και στην Ολλανδία.

Το «Εθνος» βρέθηκε στη συγκέντρωση και κατέγραψε τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ηταν ξεκάθαρο ότι οι διαµαρτυρόµενοι δεν είχαν συγκεκριµένη δοµή ή εκπροσώπους. Συνεπώς, δεν είχαν συγκεκριµένες προτάσεις ή απαιτήσεις. «∆εν πάει πλέον η κατάσταση που έχει διαµορφωθεί. Επιβάλλονται υψηλοί φόροι, κυριαρχούν οι τράπεζες και τα υπόλοιπα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα. ∆εν υπάρχει καµία πρόνοια για το τι θέλουν πλέον οι πολίτες», µας είπε ο Λουί. «Είµαι εδώ γιατί η ποιότητα της ζωής µου έχει πέσει δραµατικά τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά µου θα ζήσουν πολύ χειρότερα από ό,τι εγώ, και αυτός είναι ικανός λόγος να διαδηλώσω µε κίτρινο γιλέκο» δήλωσε η Οντέτ. Ανάµεσα στους συγκεντρωµένους, ωστόσο, συναντήσαµε και κάποιους που αυτοπροσδιορίστηκαν ως «θύµατα της παγκοσµιοποίησης», των οποίων οι απόψεις ταυτίζονταν µε την ακροδεξιά…

Xρήση χηµικών

Ο µεγάλος όγκος της πορείας συγκεντρώθηκε στην οδό Αρ Λουά (κατά τύχη) ανάµεσα στην αµερικανική και την τουρκική πρεσβεία. Οι αστυνοµικές δυνάµεις ήταν πολυπληθείς – είχαν συγκεντρωθεί δυνάµεις και από άλλες πόλεις του Βελγίου. Ενταση προκλήθηκε όταν οι διαδηλωτές θέλησαν να προχωρήσουν στο ευρωπαϊκό τετράγωνο, όπου βρίσκεται η έδρα των θεσµών της ΕΕ. Εκεί αστυνοµικοί έκαναν χρήση χηµικών και έριξαν νερό µε το κανόνι της Αστυνοµίας. Περιορισµένα επεισόδια σηµειώθηκαν και µπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το τουριστικό κέντρο των Βρυξελλών, αλλά και στην αφρικανική γειτονιά Ματονγκέ. Από τους εκατοντάδες προσαχθέντες µόλις 10 αντιµετωπίζουν ποινικές διώξεις.

Σύµφωνα, πάντως, µε το πρακτορείο ειδήσεων Belga, «Κίτρινα Γιλέκα» απέκλεισαν και τον αυτοκινητόδροµο E17 προς τη Ρέκεµ, µια πόλη της ∆υτικής Φλάνδρας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα µε τη Γαλλία. Οδόφραγµα τοποθετήθηκε νωρίς σήµερα στο πρωί και στον E40, στο επίπεδο των γαλλοβελγικών συνόρων, στο ύψος της Αντινκέρκ (βόρεια).

κίτρινα γιλέκα