Κόσμος|13.03.2020 20:09

Κοροναϊός: Πάνω από 5.000 οι νεκροί, αγγίζουν τους 140.000 οι νοσούντες

Newsroom

Η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο «επίκεντρο» της πανδημίας του νέου κοροναϊού, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καλώντας τις χώρες να «εντοπίζουν, να απομονώνουν, να εξετάζουν και να θεραπεύουν κάθε κρούσμα». «Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19», δήλωσε ο Γκεμπρεγέσους σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που καταμετρούνται είναι υψηλότερος από αυτούς που ανέφερε η Κίνα όταν κορυφωνόταν εκεί η πανδημία.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε το «τραγικό ορόσημο» των 5.000, ανακοίνωσε. Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε χώρα κοιτάζει την εμπειρία άλλων χωρών με μεγάλη εξάπλωση του ιού, πιστεύοντας ότι δεν θα συμβεί στην ίδια, κάνει τραγικό λάθος. Σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, ξεπέρασαν τους 5.000 τα θύματα της πανδημίας του κοροναϊού παγκοσμίως από το Δεκέμβριο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός.

Ειδικότερα ο ιστότοπος που παρουσιάζει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί παγκοσμίως κάνει λόγο για 5.065 θανάτους μέχρι στιγμής, ενώ συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχει νοσήσει παγκοσμίως ανέρχεται σε 136.929. Από αυτούς οι 69.623 έχουν μάλιστα καταφέρει να αναρρώσουν από τον ιό σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου. Σε ότι αφορά τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, αυτές μέχρι στιγμής είναι η Κίνα, με 3.062 θανάτους, ακολουθεί η Ιταλία με 1.016 νεκρούς και το Ιράν με 514 θανάτους.

Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

H Ισπανία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω κοροναϊού, κήρυξε την Ισπανία ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ. Μέχρι στιγμής τα κρούσματα του Covid-19 στην Ισπανία, ανέρχονται σε 4.209, ενώ 120 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα στις ισπανικές αρχές να επιβάλει περιορισμούς στους ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον κοροναϊό προκειμένου να περιορίσει την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα σε κρούσματα κοροναϊού στην Ευρώπη μετά την Ιταλία και ο Σάντσεθ τόνισε ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 10.000 την επόμενη εβδομάδα.

Και η Βουλγαρία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 13 Απριλίου λόγω της επέλασης του κοροναϊού ενέκρινε την Παρασκευή ομόφωνα και το βουλγαρικό κοινοβούλιο, κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού ανέρχονται πλέον σε 23 στη Βουλγαρία, ενώ έχει καταγραφεί κι ένας θάνατος, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος ώστε η κυβέρνηση να κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις δημόσιες εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να υπάρξουν και ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς ορισμένες χώρες αλλά και στην είσοδο στη χώρα ατόμων που προέρχονται από κράτη με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων Covid-19.

Όποιος έχει έναν νέο επίμονο βήχα ή υψηλή θερμοκρασία, συνιστάται τώρα να απομονωθεί για επτά ημέρες, καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μεταβαίνει στη φάση «καθυστέρησης» του σχεδίου αντιμετώπισης του κοροναϊού.

Βρετανία: Tα σχολικά ταξίδια στο εξωτερικό θα απαγορευτούν

Από σήμερα Παρασκευή, τα σχολικά ταξίδια στο εξωτερικό θα απαγορευτούν και οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας έχουν ενημερωθεί για να μην κάνουν κρουαζιέρες. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ήταν «η χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας για μια γενιά».

Συνολικά, 10 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον ιό. Υπήρξαν 596 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των προσβεβλημένων ατόμων θα μπορούσε να είναι μεταξύ 5.000 και 10.000, δήλωσε ο κύριος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Sir Patrick Vallance.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα μετά από συνάντηση έκτακτης ανάγκης Cobra, ο κ. Johnson δήλωσε: «Μερικοί άνθρωποι το συγκρίνουν με την εποχική γρίπη, δυστυχώς δεν είναι σωστό. Λόγω της έλλειψης ανοσίας, αυτή η ασθένεια είναι πιο επικίνδυνη».

«Θα εξαπλωθεί περαιτέρω και θα πρέπει να ευθυγραμμιστώ με σας, πρέπει να ευθυγραμμιστώ με το βρετανικό κοινό, πολλές περισσότερες οικογένειες πρόκειται να χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα πριν να είναι η ώρα τους».

Η Τσεχία κλείνει τα σύνορα

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι τα σύνορα της χώρας θα κλείσουν από τη Δευτέρα τόσο για τους ξένους που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα όσο και για τους Τσέχους που θέλουν να αναχωρήσουν για το εξωτερικό, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

«Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, απαγορεύουμε σε όλους τους ξένους την είσοδο στην Τσεχική Δημοκρατία και ταυτόχρονα σε όλους τους Τσέχους πολίτες την έξοδο από το έδαφος της Τσεχίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ. Εκατόν δέκα επτά κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στη χώρα αυτή της ΕΕ, αλλά κανένας θάνατος.

«Είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο, αλλά πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού», πρόσθεσε. Οι περιορισμοί αυτοί δεν αφορούν τους ξένους που έχουν μόνιμη άδεια παραμονής ή άδεια παραμονής άνω των 90 ημερών.

Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων για όσους φθάνουν από 15 χώρες «κινδύνου» (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία) εκτός από τους ταξιδιώτες τράνζιτ.

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε εξάλλου πως η διάδοση του νέου κοροναϊού θα θεωρείται αδίκημα. Χθες, Πέμπτη, η Πράγα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που συντίθεται από επίσημες πηγές η πανδημία του νέου κοροναϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο 5.043 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, στην πλειονότητά τους στην ηπειρωτική Κίνα.

Παράλληλα, η αεροπορική εταιρεία Czeck Airline Startwings/Czeck Airlines ανακοινώνει την διακοπή όλων των πτήσεων από και προς την Δημοκρατία της Τσεχίας, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Γαλλία: Κλείνουν σχολεία, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων στη Γαλλία από 1.000 προηγουμένως, προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του κοροναϊού.

«Θα περάσουμε στο όριο των 100 για τις συγκεντρώσεις. Η ιδέα είναι να μπορέσουμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση, την κυκλοφορία του ιού» και η απαγόρευση αυτή θα εφαρμοστεί σε όλη την εθνική επικράτεια και από τώρα», εξήγησε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο F1.

«Εκατό άνθρωποι, αυτό σημαίνει προφανώς σημαντικές συνέπειες για τα θέατρα, για τους κινηματογράφους». παραδέχθηκε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους γάμους, ο Φιλίπ είπε: «Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία των Γάλλων ό,τι κι αν συμβεί, αλλά και να διατηρήσουμε τη συνέχεια της ζωής του έθνους».

Την Κυριακή, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει διά στόματος του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων άνω των 1.000 ατόμων μέχρι τις 15 Απριλίου, τόσο στο ύπαιθρο όσο και στους κλειστούς χώρους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη χώρα θα κλείσουν από τις 16 Μαρτίου μέχρι να υπάρξει νεότερη ειδοποίηση, ενώ επίσης δεσμεύθηκε να ζητήσει από τις γαλλικές εταιρείες να επιτρέψουν στους υπαλλήλους της να εργάζονται από το σπίτι. Λουκέτο βάζει για ακόμα μία φορά και το μουσείο του Λούβρου. 

Γερμανία: Τα ομοσπονδιακά κρατίδια κλείνουν σχολεία και νηπιαγωγεία

Οι τοπικές κυβερνήσεις της Βαυαρίας, της Κάτω Σαξονίας, του Ζάαρλαντ και της Βάδης-Βυρτεμβέργης ανακοίνωσαν σήμερα ότι όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα κλείσουν από την επόμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος των διακοπών του (καθολικού) Πάσχα τον Απρίλιο. Η Βάδη-Βυρτεμβέρη είναι το ένατο κρατίδιο το οποίο ανακοινώνει επισήμως το κλείσιμο όλων των σχολείων και των νηπιαγωγείων. Τα υπόλοιπα είναι η Βρέμη, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, η Ρηνανανία-Παλατινάτο, το Σλέσβιχ-Χόλσταιν, Μεκλεμβούργο-Προπομερανία.

Σε ορισμένα κρατίδια έχουν κλείσει είτε μόνο τα νηπιαγωγεία, είτε έχουν κλείσει σχολεία μόνο σε ορισμένες περιοχές τους, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις των υπολοίπων. Το κρατίδιο του Βερολίνου ανακοίνωσε πάντως το σταδιακό τους κλείσιμο από τη Δευτέρα.

Οι τοπικές κυβερνήσεις της Βόρειας Ρηνανία-Βεστφαλία και της Βάδης-Βυρτεμβέργης θα συζητήσουν σε έκτακτες συνεδριάσεις τους κατά την διάρκεια της μέρας εάν θα λάβουν και άλλα μέτρα. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν μετά τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς όλων των ομόσπονδων κρατιδίων. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ η Μέρκελ έκανε λόγο «για την μεγαλύτερη δοκιμασία εδώ και 50-70 χρόνια».

Βέλγιο: Κλειστά σχολεία, μπαρ, εστιατόρια

Την ίδια ώρα, το Βέλγιο έχει αποφασίσει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Sophie Wilmès να κλείσει σχολεία, καφέ, μπαρ και εστιατόρια ως τις 3 Απριλίου.

Επιπλέον όπως ανακοινώθηκε όλες οι ψυχαγωγικές, αθλητικές, πολιτιστικές ή λαογραφικές δραστηριότητες, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές και ανεξάρτητα από το μέγεθός τους αναστέλλονται προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του COVID19.

«Είμαστε στην ομοσπονδιακή φάση της διαχείρισης κρίσεων», ανακοίνωσε η Πρωθυπουργός.

μέτρα κορονοϊόςΕυρώπηΚορονοϊόςπανδημία