Κόσμος|10.12.2018 17:35

Το Voyager 2 της NASA «αφήνει το Ηλιακό Σύστημα»

Newsroom

Ο ανιχνευτής Voyager 2, που έφυγε από τη Γη το 1977, έγινε το δεύτερο ανθρωπογενές αντικείμενο που εγκαταλείπει το ηλιακό μας σύστημα. Αν και ξεκίνησε 16 ημέρες πριν από το δίδυμο σκάφος Voyager 1, η πιο γρήγορη τροχιά του σήμαινε ότι ήταν στο «διάστημα μεταξύ των αστεριών» έξι χρόνια πριν από το Voyager 2. 

Αυτά τα νέα αποκαλύφθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) στην Ουάσινγκτον. Τη συγκεκριμένη είδηση επιβεβαίωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής, ο καθηγητής Edward Stone. Συγκεκριμένα είπε ότι και οι δύο ανιχνευτές είχαν «φτάσει στο διαστρικό διάστημα» και πως η ημερομηνία αναχώρησης του Voyager 2 από το ηλιακό σύστημα ήταν στις 5 Νοεμβρίου 2018. 

Η σημερινή τοποθεσία του Voyager 2 είναι περίπου 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Μετακινείται σε περίπου 54.000 χιλιόμετρα / ώρα (34.000 μίλια / ώρα σε σχέση με τον Ήλιο). Παράλληλα το Voyager 1 είναι ακόμη πιο γρήγορο, στα 22 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και στα 61.000 χλμ. / ώρα. 

Μήπως η ομάδα των Voyager σχεδιάζει να εξερευνήσει πέρα ​​από το ηλιακό σύστημα;

Οι Voyagers απεστάλησαν αρχικά για να μελετήσουν τους εξωτερικούς πλανήτες, αλλά μετά συνέχισαν την πορεία τους. Ο καθηγητής Stone ανέφερε σε δηλώσεις του ότι στην αρχή της αποστολής η ομάδα δεν είχε ιδέα πόσο καιρό θα της χρειαζόταν για να φτάσουν στην άκρη της ηλιόσφαιρας. «Δεν γνωρίζαμε καν για πόσο καιρό θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα διαστημικό σκάφος», είπε. «Τώρα μελετούμε το πολύ τοπικό διαστρικό μέσο» πρόσθεσε. Ο πρωταρχικός στόχος των Vogager 1, 2 ήταν να ερευνήσουν τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουράνιο και τον Ποσειδώνα. Αυτό το έργο το ολοκλήρωσαν το 1989.

NASAηλιακό σύστημα