Κόσμος|19.03.2020 14:12

Κορονοϊός: Στα «αζήτητα» η μεταφορά προσφυγόπουλων σε κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Μαρία Ψαρά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε πως η εξάπλωση του κορονοϊού αποτελεί παράγοντα αβεβαιότητας για την εφαρμογή του σχεδίου μεταφοράς τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων από τα ελληνικά νησιά σε άλλα κράτη – μέλη, που αναμενόταν να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Adalbert Jahnz, δήλωσε πως «γίνονται συζητήσεις για τις πρακτικές και επιχειρησιακές πτυχές, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τις εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατόν». Επίσης, δήλωσε πως πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο η εξάπλωση του ιού όσο και τα μέτρα αντιμετώπισης που λαμβάνονται και ότι «είναι δύσκολο να δοθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα στο άμεσο μέλλον».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να αναμειχθεί στα μέτρα που λαμβάνουν οι ελληνικές Αρχές στα ΚΥΤ στα ελληνικά νησιά, τα οποία στοχεύουν στο περιορισμό της κινητικότητας και την απαγόρευση εισόδου εξωτερικών επισκεπτών για 2 εβδομάδες. Αυτό «αποτελεί ευθύνη των ελληνικών Αρχών».

Από την πλευρά του, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου πως πρέπει να αναβάλει προσωρινά τα προγράμματα για επανεγκατάσταση προσφύγων από μη κράτη – μέλη, κυρίως σε χώρες της Ε.Ε., εξαιτίας του COVID-19.

ασυνόδευτα προσφυγόπουλαΚομισιόνΚορονοϊός