Κόσμος|19.03.2020 16:22

Κορονοϊός: Τρεις οι νεκροί στην Τουρκία - Σε εφαρμογή νέο γρήγορο τεστ

Μαρία Ζαχαράκη

Στους 3 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από κορονοϊό στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, επιβεβαιώνοντας ότι κι ο πρώην αρχηγός του στρατού ξηράς της Τουρκίας, Αϊτάτς Γιαλμάν, πέθανε εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ θετική στον ιό είναι και η σύζυγός του.

Σε εφαρμογή νέο γρήγορο τεστ στην Τουρκία

Ενημερώνοντας σήμερα το τουρκικό κοινοβούλιο ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, σχετικά με τις διαστάσεις του κορονοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε ότι ξεκινά την εφαρμογή ενός καινούριου εγχώριου τεστ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας για τον εντοπισμό του κορονοϊού, το οποίο θα μπορεί να δίνει αποτέλεσμα άμεσα, δηλ. μέσα σε 1.5 ώρα, και να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 10-15 χιλιάδες εξετάσεις την ημέρα.

Μέχρι στιγμής, στην Τουρκία έχουν γίνει μόνο 10 χιλιάδες τεστ για κορονοϊό, εδώ και 20 ημέρες σε όλη τη χώρα, όπως παραδέχτηκε ο Φαχρετίν Κοτζά. Από τα 372.000 άτομα που έχουν καταφτάσει από το εξωτερικό στην Τουρκία από την 1η Μαρτίου, μόνο 10.000 έχουν υποβληθεί στο τεστ, αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, ενώ ανέφερε ότι έχει στείλει και 500 χιλιάδες διαγνωστικά κιτ στις ΗΠΑ. 

Επίσης ανακοίνωσε ότι τα εργαστήρια για τον κορονοϊό θα αυξηθούν σε 36 σε τουλάχιστον 25 πόλεις της Τουρκίας, ενώ ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση εξέλιξης της ασθένειας σε επιδημία, θα είναι διαθέσιμες 25.466 μονάδες εντατικής θεραπείας. «Είμαστε έτοιμοι για πιθανά κακά σενάρια», δήλωσε.

Σε έναν πρώτο απολογισμό που έκανε σήμερα ο Φαχρετίν Κοτζά είπε ότι οι θάνατοι εμφανίζονται σε προχωρημένες ηλικίες, ειδικά σε διαβητικούς και σε εκείνους που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, ή χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Ανεύθυνη η Ιταλία

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πάντως ότι η Τουρκία ενήργησε ακόμη πιο έγκαιρα σε σχέση με άλλες χώρες. «Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 31 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι υπήρχε μία έκτακτη κατάσταση για τη δημόσια υγεία, εμείς είχαμε ολοκληρώσει τις προετοιμασίες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα την επιδημία, καθώς είχαμε αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάσταση εγκαίρως. Βλέποντας τους γείτονές μας να αποτυγχάνουν στη μάχη κατά του ιού, εμείς κλείσαμε τα σύνορά μας. Και δεχτήκαμε πίσω τους πολίτες μας με τον όρο να υποβληθούν στο τεστ και να τεθούν σε απομόνωση 14 ημερών. Μόλις στις 11 Μαρτίου, η επιδημία χαρακτηρίστηκε πανδημία» είπε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, ο οποίος επέκρινε την «ανεύθυνη» -όπως τη χαρακτήρισε στάση της Ιταλίας απέναντι στην εξάπλωση του κορονοϊού.

«Η Ιταλία επέτρεψε σε Κινέζους πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα, προκαλώντας την εξάπλωση της επιδημίας σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε.

ΚορονοϊόςΤουρκία