Κόσμος|26.03.2020 10:25

Βραζιλία: Συμμορίες επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας για τον κορονοϊό

Newsroom

Μπορεί ο Βραζιλιάνος πρόεδρος να χαρακτηρίζει τον κορονοϊό «απλή γριπούλα» και να εγκαλεί τα μίντια και τους πολιτικούς του αντιπάλους για «υστερία», ωστόσο φαίνεται ότι οι συμμορίες, που έχουν τον έλεγχο των φαβέλων σε μεγάλες πόλεις, δεν έχουν την ίδια άποψη. 

Σύμφωνα με τον Guardian, έμποροι ναρκωτικών σε μία από τις πιο γνωστές φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο, την Cidade de Deus (πόλη του Θεού), επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στους κατοίκους μετά τις 8 μ.μ., με τον φόβο ότι ο κορονοϊός θα είναι αμείλικτος στους πιο φτωχούς πολίτες της χώρας, εξαιτίας του συνωστισμού και των κακών συνθηκών υγιεινής. 

Η συμμορία που ελέγχει την περιοχή πήρε τη σχετική απόφαση όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο η φαβέλα κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού. Έτσι, σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του ιού, οι άντρες της συμμορίας ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι θα πρέπει να μένουν στα σπίτια τους μετά τις 8 το βράδυ. 

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει μέλος της συμμορίας «Red Command» να κυκλοφορεί με μεγάφωνο στους δρόμους προειδοποιώντας: «Όποιος δημιουργήσει προβλήματα ή περπατά έξω μετά τις 8 μ.μ. θα τιμωρείται». Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στον Guardian: «Το κάνουν αυτό επειδή η κυβέρνηση είναι απούσα. Οι Αρχές είναι τυφλές για εμάς». 

Τοπικά Μέσα αναφέρουν ότι μέλη της συμμορίας κυκλοφορούν με μεγάφωνα στους δρόμους και τονίζουν στους περίπου 40.000 κατοίκους: «Επιβάλλουμε απαγόρευση κυκλοφορίας επειδή κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τον κορονοϊό. Είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι και να ξεκουραστείτε. Το μήνυμα εστάλη». 

Με πληροφορίες από Guardian

Κορονοϊόςαπαγόρευση κυκλοφορίαςΒραζιλίασυμμορίες