Κόσμος|26.03.2020 17:08

Κορονοϊός: Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής - Προσχέδιο συμπερασμάτων με διαφωνίες

Μαρία Ψαρά

Με διαφωνίες και εκκρεμότητες φτάνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στους ηγέτες. Οι πρέσβεις των 27 χωρών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτή διατύπωση για τα οικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ την κρίση και έτσι, παρέπεμψαν το κείμενο στους ίδιους τους ηγέτες για πολιτική συζήτηση.

Η τρίτη Ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε στις 5 ώρα Ελλάδας. Ενώ έχει αναγγελθεί ότι θα κρατήσει δύο ώρες, οι διαφωνίες ενδέχεται να κρατήσουν περισσότερο.

Πιο αναλυτικά, στο κείμενο των συμπερασμάτων που κυκλοφορεί αυτή την στιγμή, οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ δεσμεύονται «να πράξουν το παν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης στους πολίτες, την κοινωνία και την οικονομία».

Οι 27 καλωσορίζουν τις κινήσεις πιστωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ζητούν από το Εurogroup να ολοκληρώσει το έργο του για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων των κρατών μελών. Επιπλέον δεσμεύονται σε συντονισμό σε σχέση με τους συνοριακούς έλεγχους, τις κοινές προμήθειες υγειονομικού υλικού και τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, δεν αναφέρουν καθόλου τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ούτε φυσικά για κορονο-ομόλογα, όπως ζητούν οι 9 ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών.

«Σημειώνουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει το Εurogroup για την υποστήριξη λόγω της πανδημικής κρίσης. Καλούμε τπ Εurogroup να φέρει αποτελέσματα  χωρίς καθυστέρηση και να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές τις προσεχείς εβδομάδες. Η απάντησή μας θα πρέπει να λάβει υπόψη την άνευ προηγουμένου φύση του σοκ του COVID-19 που πλήττει όλες τις χώρες μας και θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με τρόπο συνεκτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση», σημειώνουν οι ηγέτες αναφορικά με τη χρηματοδότηση της δημοσιονομικής πολιτικής.

«Θα συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα και τους εξωτερικούς μας εταίρους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας», τονίζουν οι 27. Όπως σημειώνεται στο ίδιο κείμενο «όλα τα κράτη μέλη έχουν λάβει, με βάση τις συμβουλές των εθνικών τους υγειονομικών αρχών, αποφασιστική δράση για τον περιορισμό και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Η προσπάθεια υποστηρίζεται από τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τις συστάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής COVID-19. Θα απαιτηθούν περαιτέρω κατευθυντήριες γραμμές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσω του μηχανισμού ολοκληρωμένης πολιτικής αντίδρασης της ΕΕ (IPCR), που ενεργοποιήθηκε από την κροατική Προεδρία».

«Έχουμε ενισχύσει τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων εφαρμόζοντας έναν συντονισμένο προσωρινό περιορισμό μη ουσιαστικών ταξιδιών στην ΕΕ» και εξηγούν ότι θα αξιολογήσουν την κατάσταση «εν ευθέτω χρόνω» για να αποφασίσουν αν θα παραταθούν τα μέτρα. Διευκρινίζεται ακόμα ότι «σε περίπτωση εισαγωγής προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, θα διασφαλίσουμε την ομαλή διαχείριση των συνόρων για τα άτομα και τα αγαθά και θα διατηρήσουμε τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής της 16ης Μαρτίου 2020, σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν, για την εφαρμογή των πράσινων λωρίδων».

Οι 27 δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν άμεσα, με τη συνδρομή της Επιτροπής, τα εναπομείναντα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες της ΕΕ που έχουν μπλοκαριστεί στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και στους διασυνοριακούς και εποχιακούς εργαζόμενους που πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν. Το ίδιο ισχύει και για την προμήθεια αγαθών και βασικών υπηρεσιών, είτε χερσαία, είτε θαλάσσια είτε αεροπορικώς. Καλούμε την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση σχετικά με την κατάσταση πριν από την επόμενη τηλεδιάσκεψη.

Μεταξύ άλλων, οι 27 καλούν την Κομισιόν «να συνεχίσει και να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να συμβάλει στην εξασφάλιση επείγουσας και επαρκούς παροχής ιατρικού εξοπλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία είναι η πλέον έντονη προτεραιότητα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται στενά στο   θέμα αυτό και να παρέχουν στην Κομισιόν έγκαιρα και αξιόπιστα δεδομένα».

Σε σχέση με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, οι 27 σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση δηλώνουν ότι «υποστηρίζουμε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2020 σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης και σταθεροποίησης και σύνδεσης».

Η τελευταία παράγραφος αφιερώνεται στην κατάσταση στα ΕυρωΤουρκικά σύνορα: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα, καθώς και με τη Βουλγαρία και την Κύπρο και άλλα κράτη μέλη, τα οποία επηρεάζονται εξίσου, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», καταλήγουν οι ηγέτες.

Σύνοδος ΚορυφήςΚορονοϊός