Κορονοϊός - Ιταλία: Το 33% των κρουσμάτων είναι σε γηροκομεία
NewsroomΤα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε γηροκομεία στην Ιταλία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο όλων των νέων λοιμώξεων από κορονoϊό σε μια καθημερινή καταμέτρηση, σύμφωνα με αξιωματούχους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, o αριθμός των λοιμώξεων στο κεντρικό Λάτσιο αυξήθηκε κατά 195 την Πέμπτη, με περισσότερες από 60 από αυτές να καταγράφονται σε οίκους ευγηρίας.
«Η άνοδος συνδέθηκε ουσιαστικά με ένα σύνολο περιπτώσεων σε γηροκομεία και θρησκευτικά ιδρύματα, στα οποία πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή», δήλωσε ο Alessio D'Amato, διευθυντής στον τομέα υγείας της περιοχής. «Ο αριθμός των καταχωρημένων περιπτώσεων σήμερα σε νοσηλευτικά ιδρύματα ήταν 67, που ήταν περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών ημερήσιων περιπτώσεων», πρόσθεσε.
Οι ηλικιωμένοι που βγήκαν θετικοί στο τεστ για τον κορονοϊό σε ένα διαγνωστικό κέντρο στη Ρώμη - που βρίσκεται στην περιοχή του Lazio - μεταφέρθηκαν σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο κ. D'Amato. Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, στο λιμάνι της Τσιβιταβέκια, εξήντα χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη, σαράντα άτομα που βρίσκονται σε οίκο ευγηρίας είναι θετικά στον ιό και το κτήριο μετατράπηκε σε «κέντρο για την καταπολέμηση του covid 19». Σε απομόνωση έχει τεθεί και σειρά οίκων ευγηρίας στην περιφέρεια της Σικελίας.
Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες εάν προσβληθούν από τον Covid-19, μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη και μπορεί να μετατραπεί σε πνευμονία, σύμφωνα με τις συμβουλές της βρετανικής κυβέρνησης. Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον κόσμο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί από τον ιό περισσότερα από 80.500 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
«Καμπανάκι» Τσιόδρα για τα γηροκομεία στην Ελλάδα
Το θέμα των γηροκομείων και της ευπάθειας των ηλικιωμένων έθιξε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση της Τετάρτης για την εξάπλωση του κορονοϊού. Ο λοιμωξιολόγος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους όπου μένουν ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι τα γηροκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι όπου νοσηλεύονται ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
«Ιδιαίτερα εκεί δεν θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό «να αναγνωριστούν έγκαιρα σ' αυτούς τους χώρους όσοι εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα ώστε να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».
Ελληνικά γηροκομεία: Αν νοσήσουν 30.000 ηλικιωμένοι θα καταρρεύσει το σύστημα
Ο πρόεδρος της Ενωσης Γηροκομείων Ελλάδος Στέλιος Προσαλίκας μίλησε αποκλειστικά στο ethnos.gr και έδωσε ανάγλυφα την σοβαρότητα της κατάστασης αφού συνδέεται άμεσα με την λειτουργικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας:
«Το μεγάλο μας στοίχημα»
«Τα περίπου 200 ιδρύματα που έχουμε στην Ένωση μας φιλοξενούν περίπου 30.000 ηλικιωμένους. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν νοσήσουν. Αν θα πρέπει να διακομιστούν στα νοσοκομεία θα πέσει το σύστημα υγείας. Και μικρότερο αριθμό να υπολογίσουμε πάλι δεν θα αντέξουν οι υποδομές στα νοσοκομεία. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος μας. Για αυτό πρέπει να κρατήσουμε τον κορονοϊό έξω από τα γηροκομεία μας και να κρατήσουμε τους ηλικιωμένους προστατευμένους».
«Έχουμε κινητοποιηθεί νωρίτερα»
Στις 24 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ ανήρτησε μέτρα προστασίας για τα γηροκομεία αλλά όπως είπε ο Στέλιος Προσαλίκας έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα πολλές μέρες πριν: «Υπήρξε μέριμνα και οδηγίες σε όλα τα γηροκομεία από την κυβέρνηση. Εμείς όμως πολύ νωρίτερα έχουμε πάρει πιο αυστηρά μέτρα. Κατ΄αρχήν απαγορεύονται οι επισκέψεις συγγενών. Απαγορεύονται εισαγωγές και εξαγωγές ηλικιωμένων από τα ιδρύματα. Εντατικοποιούμε τους ελέγχους στο προσωπικό μας και λαμβάνουμε αυστηρά μέτρα προστασίας. Θερμομετρούνται και οι εργαζόμενοι, ενημερώνονται για τον κορονοϊό».
«Ενα τάμπλετ για κάθε ηλικιωμένο»
Ο Στέλιος Προσαλίκας τόνισε πως κομβικό ρόλο παίζει η ψυχολογική υποστήριξη τόσο του προσωπικού όσο και των ηλικιωμένων: «Το νοσηλευτικό προσωπικό στα γηροκομεία θα περάσει δύσκολες και κρίσιμες μέρες. Πρέπει να έχει υψηλό ηθικό και καλή φυσική κατάσταση. Μπορεί να χρειαστεί να κάνει και διπλοβάρδιες. Για αυτό ζήτησα από την κυβέρνηση να τους συμπεριλάβει μέσα στις ομάδες που θα έχουν ευνοϊκά μέτρα στήριξης. Επίσης και οι ηλικιωμένοι θα περάσουν δύσκολα. Δεν αντέχεται η μοναξιά, δεν αντέχεται να μην έχεις έναν δικό σου άνθρωπο στο πλευρό σου. Για το λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει ένα πλάνο να έχουν όλοι τάμπλετ και έξυπνα τηλέφωνα για να επικοινωνούν μέσω βίντεο και Skype. Δυσκολεύονται ορισμένοι αλλά δεν έχουν άλλη λύση και δεν θέλουμε να μείνει κανείς μόνος του».
- Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
- Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
- Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
- Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου