Κόσμος|29.03.2020 23:27

Κορονοϊός - Ρωσία: Περιορισμός της κυκλοφορίας -όπως Αθήνα- στη Μόσχα

Θανάσης Αυγερινός

Ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής την επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, λόγω κορονοϊού, για όλους τους κατοίκους της πόλης από αύριο Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας για όλες τις ηλικίες των πολιτών, κατά τα πρότυπα της Αθήνας, αποφάσισε αργά απόψε και εξήγγειλε ο Σεργκέι Σαμπιάνιν. Ετσι, θα επιτρέπονται πλέον από τη Δευτέρα μόνο οι μετακινήσεις πρωτεύουσας σημασίας, δηλαδή στην εργασία, που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι, για αγορά τροφίμων, φαρμάκων, για επίσκεψη σε ιατρό και βόλτα για τις ανάγκες των κατοικιδίων.

Η απόφαση προκάλεσε ορισμένο σοκ στους πολίτες της Μόσχας, αλλά και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της Μόσχας, που ακολουθούν η μία μετά την άλλη το παράδειγμά της, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές κριτικής από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θεωρούν ότι τέτοια πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα μπορεί να λάβει μόνο ο πρόεδρος της χώρας και το Κοινοβούλιο.

Λόγω του ξαφνικού και βραδινού της απόφασης, λεπτομέρειες για την υλοποίησή της αναμένεται να αποφασιστούν το πρωί, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις από τους κανόνες (επιτρέπεται η μετακίνηση με ιδιωτικά οχήματα) και το ύψος των προστίμων, που θα επιβάλλονται στους παραβάτες.

Εξηγώντας την απόφασή του ο Δήμαρχος της Μόσχας δήλωσε ότι η πλειονότητα των κατοίκων τήρησε τις εκκλήσεις και έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, όμως μεγάλο μέρος, ακόμη και κατοίκων άνω των 65 ετών, οι οποίοι απειλούνται άμεσα από τον κορονοϊό, μετακινήθηκαν το ΣΚ ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα επικίνδυνο τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους γύρω τους.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε κατανοητά και για το καλό των κατοίκων τα περιοριστικά μέτρα, ενώ διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα του προέδρου Πούτιν δεν θα επηρεαστεί και ο Ρώσος ηγέτης θα συνεχίσει κανονικά την εργασία του, όπως και όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες.

Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.534 κρούσματα του κορονοϊού -εκ των οποίων πάνω από 1.000 στη Μόσχα- και 9 θάνατοι. Τεράστια ανησυχία στις ρωσικές Αρχές προκαλούν οι 133 χιλιάδες Ρώσοι που επέστρεψαν στη Ρωσία την τελευταία εβδομάδα από πολυάριθμες χώρες του κόσμου και έχουν κληθεί να τηρήσουν 14ήμερα καραντίνα οι περισσότεροι εξ αυτών (οι μη ασθενούντες) κατ’ οίκον. Από την αυστηρή τήρηση της καραντίνας και των νέων περιοριστικών μέτρων εξαρτάται και το αν θα υπάρξει ανάγκη επιβολής νέων μέτρων ή όχι.

Κορονοϊόςμέτρα κορονοϊόςΜόσχα