Κόσμος|01.04.2020 18:58

Κορονοϊός - Τουρκία: Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις

Μαρία Ζαχαράκη

Η νομάρχης της επαρχίας Ουσάκ στην Τουρκία, Φούντα Κοτζάμπιγίκ, αποφάσισε να βγει η ίδια στους δρόμους να επιβάλλει την τάξη της κοινωνικής απόστασης, χωρίς ωστόσο εκείνη να έχει λάβει κανένα μέτρο προφύλαξης.

Άρχισε να διατάζει σαν λοχαγός τους συμπολίτες της να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους και να τους μαλώνει με αυστηρό ύφος, ενώ εκείνη ούτε γάντια, ούτε μάσκα ούτε απόσταση τηρούσε με τους συνεργάτες της.

Το βίντεο φυσικά έγινε… viral. «Κρατείστε την απόσταση μεταξύ σας! Την κοινωνική απόσταση! Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ κοντά. Όλοι! Άντε!», πρόσταζε.

Η «κουτάλα» του μπακάλη

Με μία αυτοσχέδια πλαστική «κουτάλα» εξυπηρετεί τους πελάτες του ένας μπακάλης στην επαρχία Μπάτμαν, προκειμένου ούτε εκείνος, αλλά ούτε κι οι πελάτες του να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους λόγω κορονοϊού. Ακόμη και τα ρέστα με την… κουτάλα τα δίνει. 

Διεύθυνση Θρησκευμάτων: Μη δίνετε λεφτά στους δήμους, μόνο στο κράτος

Παρέμβαση υπέρ του κράτους έκανε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, η οποία προτρέπει με ανακοίνωσή του τους μουσουλμάνους στην Τουρκία να προσφέρουν τον… οβολό τους στην εθνική εκστρατεία που κήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον κορωνοϊό, κι όχι στους δήμους, προσφέροντας νέα «τροφή» στη διαμάχη κράτους και αντιπολιτευόμενων δημάρχων. 

Όπως αναφέρει, λόγω της επιδημίας πολύς κόσμος χρειάζεται να μείνει σπίτι και να μην δουλέψει. Οι άνθρωποι αυτοί και μόνο όσοι έχουν ανάγκη, θα πρέπει να λάβουν «zekat», την ελεημοσύνη που προβλέπει το κοράνι. Γι’ αυτό καλεί τους πιστούς να συμμετάσχουν στην εθνική καμπάνια μέσω του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δοθεί, κι όχι στους λογαριασμούς των δήμων (Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας), όπως φροντίζει να διευκρινίσει.

ΚορονοϊόςΤουρκία